Fons bibliogràfic
Cultura 23/02/2023

El patrimoni digital suma 775.000 pàgines de premsa històrica local

Tots els manuscrits dels segles XVI, XVII i la primera meitat del segle XVIII que es conserven a la biblioteca Can Sales també s'han digitalitzat

1 min
Retall de 'La Almudaina'.

PalmaAprofitant la visita de la directora general del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura i Esport, María José Gálvez, i la directora general de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, la responsable de la biblioteca Can Sales, Carolina Guayta, ha mostrat alguns dels manuscrits digitalitzats amb una partida ministerial de 400.000 euros. Ha concretat que s'han processat 250.000 pàgines manuscrites i 775.000 pàgines de premsa històrica local.

L'actuació inclou la digitalització de les principals capçaleres de premsa històrica local del segle XIX i la primera meitat dels segle XX: La Almudaina, Baleares, Correo de Mallorca, El Día, Última Hora, Boletín Oficial de la Provincia de Mallorca, Falange, Sóller, El Felanigense, El Luchador i La Voz de Sóller, entre d’altres. La tasca s'ha centrat en els exemplars anteriors a 1953 amb l'objectiu d'ampliar i completar les col·leccions ja disponibles.

Els manuscrits que també s'han tractat són dels segles XVI, XVII i la primera meitat del segle XVIII. Són obres que formen part de la col·lecció fundacional de la Biblioteca Pública de l'Estat de Palma, arran de la desamortització eclesiàstica de Mendizábal (1835-1836), provinents dels diferents convents de Mallorca, segons ha explicat el Govern. Així, s'han digitalitzat 452 volums i 250.000 pàgines manuscrites.

stats