Patrimoni
Cultura 26/10/2022

La Biblioteca Digital de Mallorca amplia el seu contingut amb 233 números de la revista 'El Mirall'

Amb la incorporació de les edicions publicades entre 1987 i 2013, que ja es poden consultar en línia, acaba la segona fase del projecte

2 min
Números de la revista 'El Mirall'.

PalmaEls 233 números editats de la revista El Mirall entre 1987 i 2013 ja es poden consultar a la Biblioteca Digital de Mallorca. Amb la incorporació d'aquesta publicació, editada per l'Obra Cultural Balear, la UIB i el Consell de Mallorca completen la segona fase d'aquesta biblioteca en línia, que va arrancar l'any 2021. Consultar-los és tan fàcil com clicar aquí.

Aquest dimecres s'ha presentat la conclusió d'aquesta segona part del projecte a Can Alcover. La responsable de Cultura del Consell de Mallorca ha assegurat que "El Mirall és segurament la revista cultural, d’idees i de pensament que es pot situar entre les tres o quatre publicacions periòdiques més influents dels darrers trenta anys". Així mateix, ha destacat la qualitat del format i dels continguts, trets que la van convertir "en una capçalera de referència entre determinats sectors de la societat mallorquina". Per això ha defensat la necessitat de digitalitzar-la i posar-la a l'abast de tothom.

En la presentació també hi ha assistit la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB, Magdalena Brotons. Ha comentat que la digitalització permet no només protegir i restaurar el patrimoni escrit, "sinó que ajuda a la seva difusió".  

Qui també ha insistit que la digitalització d'El Mirall permet que tothom, "des de qualsevol indret", hi pugui accedir, ha estat el president de l’Obra Cultural Balear, Joan Miralles. Ha afegit que "la revista El Mirall és un recurs magnífic per tenir una visió de la història política i social de Mallorca". 

La primera fase

La creació i primera etapa de la Biblioteca Digital de Mallorca va consistir en la digitalització de 28.000 pàgines, que corresponen a revistes i publicacions com Lluc, Tresor dels avis , Latitud 39 i números dels diaris La Almudaina i Correo de Mallorca. Són algunes de les publicacions més emblemàtiques en el seu moment pel que fa a la divulgació cultural. Els 233 números d'El Mirall digitalitzats en aquesta segona fase són un total de 13.070 pàgines.

La Biblioteca Digital de Mallorca, integrada dins la Plataforma de la Biblioteca Digital de les Illes Balears, és una iniciativa del Servei de Biblioteca i Documentació i del Servei d’Activitats Culturals de la UIB gràcies al finançament rebut mitjançant una subvenció del Departament de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística del Consell de Mallorca.

L’objectiu és posar a l’abast de la ciutadania, en una plataforma d’accés obert, publicacions d’interès científic i erudit editades a Mallorca, perquè tothom hi pugui accedir de manera fàcil i gratuïta a través d’internet.

stats