ARA Llegim
Cultura 16/09/2014

Nuria Amat i Albert Sánchez Piñol, entre els deu autors que el Llull convida a Göteborg

Del 25 al 28 de setembre se celebrarà la Fira del Llibre de Göteborg, i inclourà la presència de deu escriptors a 'Voices from Catalonia', actes organitzats conjuntament per la Fira i l'institut Ramon Llull

Ara
2 min
Nuria Amat, poc després de guanyar el premi Ramon Llull

BarcelonaEl programa 'Voices from Catalonia' comptarà amb la participació, del 25 al 28 de setembre, de deu autors que han estat traduït al suec o que estan en vies de fer-ho. Són, per ordre alfabètic, Nuria Amat –que recentment ha escrit en un article que als autors contraris al nacionalisme se'ls aparta de "la premsa escrita, dels mitjans de comunicació, de les universitats i de tot allò que pugui representar una finestra" de la seva existència–, la il·lustradora Mariona Cabassa, Jaume Cabré, Javier Cercas, Najat El Hachmi, Francesc Parcerisas, Marta Pessarodona, Albert Sánchez Piñol, Care Santos i Salem Zenia, poeta, novel·lista i periodista d'origen algerià i resident a Barcelona que va ser el primer escriptor acollit pel PEN català a Barcelona l'any 2007.

Tots ells participaran en diversos debats, lectures i converses al llarg dels dies que duri la Fira, que enguany té Brasil com a país convidat, amb altres autors internacionals, com ara els brasilers Daniel Galera i Roger Melo o l'escriptora sueca Lotta Lundberg, entre d'altres.

Traduïts al suec o en vies de ser-ho

La delegació catalana la formen majoritàriament autors traduïts al suec o en vies de ser-ho. És el cas d'Albert Sánchez Piñol i 'La pell freda' i també de les novel·les de Javier Cercas 'La velocidad de la luz' i 'Soldados de Salamina'. 'Habitaciones cerradas', de Care Santos, també va ser publicada a Suècia l'any passat per l'editorial Bonniers, que ha adquirit a més els drets de Desig de xocolata. Nuria Amat també té traduïdes al suec les novel·les 'La intimidad' i 'El país del alma' i l'any vinent té prevista la publicació d''Amor i guerra' (Premi Ramon Llull 2011) a l'editorial Tranan. Molts d'altres estan traduïts a l'anglès, com és el cas de Jaume Cabré que properament publicarà 'Jo confesso' a l'editorial anglesa Arcadia; Najat El Hachmi amb les novel·les 'L'últim patriarca' i 'La caçadora de cossos' (editorial Serpent's Tail); o Albert Sánchez Piñol i 'Victus', que ben aviat apareixerà als EUA a l'editorial Harper Collins.

També la poesia tindrà una presència destacada amb la presentació d'un nou número de la revista 'Lyrikvännen', pertanyent a l'editorial Ellerströms, que està dedicat a la poesia catalana contemporània i que inclou poemes de Francesc Parcerisas i Marta Pessarrodona, entre molts d'altres. L'antologia ha anat a càrrec del reconegut poeta i traductor suec Lasse Söderberg.

stats