No te'n perdis ni una
Cultura 19/11/2022

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Imatge de l'obra de teatre 'Las muchísimas'.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

M’emocionaré (una vegada més) amb Ferran Palau. Tot i que ja l’he escoltat en directe en més ocasions, “mai en tenc prou amb un de sol”, com diu ell a Blau. El proper diumenge 27 aniré al concert que fa al Teatre de Lloseta per tornar a escoltar en viu Univers, Parc o Res per darrera vegada en una temporada. El català torna a Mallorca amb el seu soft pop i la banda al complet per acomiadar-se –durant un temps– dels escenaris. Ara, la seva intenció és fer un descans d’un parell (mallorquí) d’anys, després d’haver publicat quatre discos entre 2018 i 2022. També hi serà Marc Mas de convidat. Diumenge 27 de novembre, a les 19 h.

Compraré el llibre de la investigadora cultural Estela Ortiz i la crítica d’art Núria Gómez, Love me, Tinder. M’he aficionat als vídeos que fa Ortiz per xarxes sobre diferents cultures socials, com el darrer, sobre l’odi al reggaeton. En aquest llibre, ella i Gómez analitzen les masculinitats a través de l’aparador de Tinder. Editorial Temas de Hoy (2019)

Portada del llibre 'Love me, tinder'.

Ploraré, el més probable, amb el film La Maternal, de Pilar Palomero, a CineCiutat. La directora de Las niñas –guardonada amb quatre Goya– l’encerta segur a l’hora d’explicar aquesta història d’una menor tutelada que queda embarassada.

Escena de la pel·lícula 'La maternal'.

Riuré amb el valencià Cabra Fotuda, que arriba al festival Feshahà acompanyat de Saray Cerro per resoldre el misteri de l’humor mil·lennial a l’actriu, còmica i presentadora Maria Juan. Tots tres seran al Trui Teatre amb Riures 2.0. Dissabte 26 de novembre a les 22 h.

Cartell del 'Fesjaja'.

M’enduré ma mare a veure Las muchísimas, al Principal d’Inca. Tot i que a ella li queden més de 10 anys per arribar a l’edat de les protagonistes i que jo encara no tenc els 30, ens colpirà igualment aquesta performança de la companyia Mariantònia Oliver. Segons promet la sinopsi, un grup de dones que superen els 60 “expressen orgulloses la diversitat, l’experiència i el ser i estar sense prejudicis ni dependències”, tot amanit amb la música de Joana Gomila. Divendres 25 de novembre a les 20 h.

Obra de teatre 'Las muchísimas'.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Escoltaré i veuré al teatre Principal de Palma l’estrena mundial de l’òpera que sobre L’Arxiduc ha compost Antoni Parera Fons amb llibret original de Carme Riera. Parla de la joventut i la senectut del protagonista, empeltades de llegendes, conjectures i algun fet. Una producció de l’Orquestra Simfònica Illes Balears que dirigirà el titular, Pablo Mielgo, amb escenografia que signa Paco Azorín i protagonitzada per David Allegret, José Antonio López, María José Montiel i María José Moreno. Divendres 25 i diumenge 27 de novembre a les 20.00 hores.

No em perdré l’imprescindible concert que Ivo Pogorelich oferirà a l’Auditòrium del passeig Marítim de Palma amb un programa íntegrament dedicat a Chopin: La barcarolle, la Sonata núm. 3, Berceuse, PolonaiseDiumenge 27 de novembre a les 19.00 h.

El pianista Ivo Pogorelich.

Veuré al teatre Principal de Palma La claror, una nova creació de Jaume Miró que dirigeix Pere Fullana, interpretada per Toti Fuster i Biel Bisquerra. De bell nou, l’autor s’endinsa en el teatre documental per refrescar la memòria rescatant un personatge poc conegut i prou interessant, Rafela Servera Calona, una narradora oral tan imaginativa com cordial, cega. Dissabte 26 de novembre a les 20.00 h.

Escena de l'obra 'La claror'.

Llegiré els Diarios: A ratos perdidos 3 y 4, de Rafael Chirbes, escrits entre el 2005 i el 2007, per esbrinar, dins les seves lectures, les seves conclusions, implacables, impagables; les disquisicions amb ell mateix sobre la creació i l’autoria, i els seus viatges. Un viatge íntim per dins el cap d’un intel·lectual.

Aniré fins a l’Auditori d’Alcúdia per pescar dins la gira que recorrerà bona part de Mallorca i arribarà fins a Catalunya, Serendipitat o el desbaratament dels poetes. Un espectacle poètic, gairebé antològic, concebut pel protagonista, Josuè Guasch, que va des d’Anselm Turmeda fins a Miquel Bauçà, des de Raimon fins a Llach, des d’Ovidi Montllor fins a Salvat Papasseit… Dirigida per Salvador Oliva. Dijous 24 de novembre a les 20.00 h.

L'actor Josuè Guasch, protagonista a 'Serendipitat o el desbaratament dels poetes'.
stats