Cultura 07/03/2019

'Mestelrich, l'home circ', l'exposició que ret homenatge a la història de l'equilibrista mallorquí Miquel Estelrich

L'objectiu d'aquesta mostra és recordar el valuós llegat d'una de les grans figures del circ a escala mundial

T. C.
2 min
L'exposició ha estat inaugurada aquest dijous al  Centre Cultural la Misericòrdia

PalmaEl Centre Cultural la Misericòrdia acull des d'aquest dijous i fins al 30 de merç l'exposició 'Mestelrich, l'home circ' dedicada al mallorquí Miquel Estelrich, una de les grans figures del circ a escala mundial que va dedicar tota la seva vida a aquesta professió i que va contribuir a dignificar-la. Malgrat totes les aportacions que va fer a aquesta disciplina, que va renovar per complet, Mestelrich continua sent, per a la gran majoria dels illencs, una figura desconeguda. Per això, l'objectiu d'aquesta mostra és retre homenatge al seu treball i recordar-ne el valuós llegat.

Miquel Estelrich va néixer dues vegades. La primera, el 1913 a Santa Margalida i la segona, com a Mestelrich, al velòdrom Es Tirador de Palma l'any 1931. Aquest any va ser l'inici d'una llarga trajectòria en el món del circ i el començament de la història d'una llegenda.

'Mestelrich' es va fer famós amb el seu espectacle "La Ruta de la Muerte" que va donar la volta el món, als anys 40. Una fita molt arriscada en què travessava damunt la seva bicicleta un cable, penjat a gran altura, sense cap tipus de protecció. També va rebre un gran reconeixement per ser pioner en colcar en la bicicleta més petita del món, una peça de 18x25 centímetres que es pot veure a l'exposició.

La mostra en memòria d'aquest equilibrista mallorquí ha estat organitzada per Circ Bover. El seu director, Sebastià Jordà, ha exposat que "tot i que ell no va ser conscient del seu treball, les seves aventures circenses arreu del món varen marcar un abans i un després per a molts professionals del circ. Estelrich va ser un autèntic referent, un mag del ciclisme acrobàtic". A l'exposició s'hi poden trobar reculls de premsa i revistes i panells amb fotografies i informació de l'artista.

El director del Circ Bover ha manifestat que quan Mestelrich va morir, només va tenir paraules d'amabilitat i d'agraïment envers tots aquells artistes i amics que l'havien acompanyat durant el llarg i intens viatge que va ser la seva vida. Bover ha subratllat que el llibre 'Mestelrich. Memòries d'un equilibrista' és un "autèntic tresor" que ha servit de gran ajuda a l'hora de dur a terme aquesta mostra.

stats