Cultura 11/08/2021

MÉS demana al Senat el retorn dels bous de Costitx

El senador Vicenç Vidal considera que són les institucions públiques de Mallorca les que han de gestionar el futur d'aquestes peces

ARA Balears
1 min
El Ministeri de Cultura no negociarà amb el Consell el retorn del Bous de Costitx

El "tresor patrimonial de la cultura talaiòtica de Mallorca" són les tres peces que es coneixen com els bous de Costitx, que estan exposades des de fa dècades al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. El senador de les Balears Vicenç Vidal, de MÉS per Mallorca, ha reclamat el retorn d'aquestes peces a Mallorca mitjançant una moció a la cambra.

El senador considera una "anomalia" que els bous no hagin retornat, "malgrat que el senador Pere Sampol aconseguís l'aprovació d'una moció respecte d'aquest tema el 2008". "És flagrant", apunta l'ecosobiranista, que ha recordat que en aquell moment el PSOE va votar-hi en contra i que des de llavors "el PSIB no ha mogut ni un dit perquè el retorn es faci efectiu". En la legislatura passada, no obstant això, qui llavors era responsable de Cultura al Consell de Mallorca, Francesc Miralles, va reunir-se amb el secretari d'Estat de Cultura –que era Fernando Benzo– per tractar el tema del retorn dels bous a Mallorca; la negativa va ser clara i rotunda.

Vidal considera, i així s'expressa a la moció, que "les institucions públiques de Mallorca han de gestionar el futur dels bous de Costitx i triar a quin espai museístic han d'estar exposats", ja que "és de justícia la seva restitució perquè les properes generacions de ciutadans de les Illes Balears puguin gaudir-los".

Coincidint amb la iniciativa de Vicenç Vidal al Senat, MÉS ha posat en marxa una campanya a les xarxes socials amb l’etiqueta #ElsBousACasa amb la intenció de crear consciència social i fer més visible encara la petició de retorn.

stats