Literatura
Cultura 21/09/2022

Literanit: els escenaris alternatius (i nocturns) de la literatura

Dissabte, dia 24 de setembre, es farà una nova edició de la iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, amb les rondalles com a fil conductor

2 min
Arriba l'edició de 2022 de Literanit.

PALMALes rondalles i els contes del territori de parla catalana (Illes Balears, Catalunya i País València) són el fil conductor de Literanit, inicitiva de la Institució Francesc de Borja Moll que compta amb la col·laboració del Departament de Presidència del Consell de Mallorca, que hi aporta 12.000 euros. De fet, el conseller Javier de Juan, la directora de Literanit, Sofia Moisés, i el secretari de la Institució Francesc de Borja Moll, Antoni Mir, han presentat el programa d'aquest any aquest dimecres. Serà dia 24 de setembre, aquest dissabte.

Amb el lema Imaginaris populars: Mites i llegendes, Literanit 2022 pretén recordar la importància de l’oralitat i l’origen popular de les narracions que han estat transmeses de generació en generació. Així, el programa inclou una trentena de propostes, entre presentacions de llibres, xerrades, contacontes, lectures, concerts i d’altres activitats. L’acte Inaugural es farà a Can Balaguer; l'escriptora Aina Fullana, autora d'Els dies bons, serà la pregonera, i l'escriptor Sebastià Alzamora llegirà un manifest per a la lectura. Després hi haurà concert del duet Alba Casaramona i Joan Berenguer, amb les projeccions en directe de l’il·lustrador Joan Casaramona.

La meitat de les activitats es faran a Mallorca (Palma, Alaró, Santa Maria del Camí, Montuïri, Santa Margalida, Manacor, Bunyola, Llubí i Valldemossa), però cauen les fronteres i la proposta arribarà també a Barcelona, Menorca, Eivissa i Formentera. La programació completa es pot consultar a la web de Literanit. Un any més, la literatura pren diverses formes i surt de les cases per entrar als bars, conquerir les places i passejar pels carrers.

Activitats a Ciutat

A Palma hi ha dos contacontes: El misteri dels dragons i El drac de na Coca, il·lustrat per Melicotó, i el debat L’art de provocar. Blai Bonet, Gabriel Ferrater i Joan Fuster, organitzat per la Fundació Mallorca Literària. Una de les novetats d’enguany és aquest homenatge als escriptors Joan Fuster i Gabriel Ferrater, en el seu centenari, i Blai Bonet, de la mort del qual es compleixen 25 anys.

Eivissa

La Biblioteca Municipal d'Eivissa acollirà la conferència Els homes i les dones de les rondalles mallorquines i eivissenques, que impartirà Magdalena Gelabert. Serà dia 24 de setembre a les 19.30 h.

stats