Cultura 18/03/2022

L'ARA se suma a l'Any Català-Roca amb un suplement especial de l'Ara Diumenge

Les activitats per celebrar els 100 anys del fotògraf s'allargaran fins al 2024

4 min
Portada 'Ara Diumenge' especial Català Roca

L'ARA s'ha sumat a la celebració de l'Any Català-Roca amb un suplement especial de l'Ara Diumenge dedicat exclusivament al fotògraf, del qual aquest dissabte es commemora el centenari del naixement. Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) ha sigut una figura central en la fotografia catalana i europea de la segona meitat del segle XX, i la seva influència en la manera d'entendre la fotografia tant en la part formal com l'estètica va tenir una influència cabdal en les següents generacions. El suplement especial s'ha fet amb la col·laboració estreta del seu fill, Andreu Català Pedersen; la comissària de l'Any Català-Roca, Laura Terré, i l'assessor de la commemoració, Manel Guerrero, així com amb el suport imprescindible de l'Arxiu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), l'arxivera del qual, Núria Gil, ha contribuït amb la seva recerca a mostrar no només les obres més emblemàtiques del fotògraf sinó també alguns descobriments.

El suplement, de 24 pàgines, està organitzat de manera temàtica i mostra una quarantena de fotografies de diverses èpoques i formats, en blanc i negre i en color, que permeten tenir una visió completa de la diversitat i la qualitat del seu treball. La vida urbana o rural, les imatges d'arquitectura i paisatge, els seus icònics retrats o les fotos més experimentals en color dels últims temps mostren la vitalitat i l'evolució d'un creador que sempre es va considerar sobretot fotògraf professional, sense més adjectius, i que considerava que la fotografia era un art que estava a punt d'arribar a la seva majoria d'edat. Ell ja va preveure en gran part aquest predomini de la imatge que vindria en els nostres temps i es va avançar en bona manera al que li ha vingut al darrere. El suplement inclou una biografia de l'artista i articles de Xavier Bertral –cap de Fotografia de l'ARA–, Laura Terré, Andreu Català Pedersen, Manel Guerrero, Assumpció Puig –degana del COAC– i la periodista Catalina Serra, que l'ha coordinat.

La Gran Via de Madrid, l'any 1958

L'Any Català-Roca recupera el català pioner de l''street photo'

Francesc Català-Roca era un pioner. De gairebé tot. També d'això que ara s'anomena street photo i que ell ja practicava amb intenció als anys 50 i 60, quan als llibres il·lustrats que feia amb escriptors com ara Josep Pla posava una doble pàgina retallada amb tot de gent "captada" als carrers de Barcelona. Ho va ser de moltes coses: de la fotografia documental humanista, de la fotografia d'arquitectura i dels fotollibres, per citar-ne unes quantes.

És, sens dubte, el fotògraf que més va marcar la segona meitat del segle XX a Catalunya, possiblement també a Espanya. I si no fos per la dificultat que encara hi ha de divulgar com cal la creació feta a Catalunya durant el franquisme, també estaria a l'Olimp dels grans fotògrafs europeus del segle XX. Aconseguir que es pugui fer aquest reconeixement internacional, sense oblidar la divulgació entre els joves d'aquí que ja no el tenen com a referent, és un dels objectius de l'Any Català-Roca, que impulsa el departament de Cultura de la Generalitat i que s'acaba de presentar amb un programa d'activitats encara reduït però en expansió continuada fins al 2024 i que es podrà anar consultat a la seva web específica.

"Ens agradaria que es pogués publicar alguna monografia també en anglès o francès i, per descomptat, que l'exposició principal, que es farà el 2024 possiblement al MNAC, o alguna altra, es pogués fer en col·laboració amb algun centre internacional, però de moment encara està tot molt verd", comentava la comissària de l'Any Català-Roca, la crítica i experta en fotografia Laura Terré.

Fons Francesc Català-Roca / Arxiu COAC

L'Any comença a Valls, la ciutat on va néixer el 19 de març del 1922 i que aquest mateix dissabte posarà una placa a la seva casa natal mentre les dues colles de la ciutat li aixequen pilars d'homenatge. També aquest mateix dia s'inaugurarà al Museu de Valls una exposició d'autoretrats i es presentarà el programa a la ciutat, que inclourà altres mostres, com una de dedicada a la seva relació amb Salvador Dalí o amb altres fotògrafs del seu temps. No va oblidar mai les arrels vallenques, però el 1931 tota la família es va traslladar a Barcelona, i va ser allà on va dur a terme la major part de la seva obra, tot i que en cap cas es pot considerar Català-Roca un fotògraf "local", perquè gràcies als molts llibres i encàrrecs per tot Espanya i Catalunya la seva és una obra que mostra precisament l'evolució del país. I les exposicions també estaran repartides.

Autoretrat de Francesc Català-Roca.

Tot i que encara hi ha molta cosa per definir –l'organització de la commemoració ha arrencat molt tard–, ja s'hi han sumat festivals a tot el país, des de la Binennal Xavier Misserachs de Palafrugell –que presentarà dues fotografies a la seva nova edició– fins al Formentera Fotogràfica o el mateix PhotoEspaña de Madrid, que també li dedicarà una retrospectiva a la seva pròxima edició. El Col·legi d'Arquitectes, que guarda el seu arxiu, també li dedicarà una mostra a la tardor, i el mateix farà l'Arxiu Nacional de Catalunya, que té cura del fons del seu pare i el deu seu germà, Pere Català Pic i Pere Català Roca, protagonistes amb Francesc de l'extensa exposició Els Català, que fins al setembre es pot veure al Museu d'Història de Catalunya i que en certa manera ha obert unes celebracions que cada dia sumen noves activitats i entitats.

stats