Cultura 14/12/2015

Qui guanya els premis literaris? Homes 8 - Dones 2

Un informe denuncia "la infrarepresentació de les dones en els premis literaris". L'Observatori Cultural de gènere analitza 70 premis literaris atorgats els darrers 15 anys

Sílvia Marimon
3 min
Marc Rovira

Barcelona¿És correcte la percepció que la majoria dels premis literaris els guanyen els homes? Els resultats del tercer informe de l'Observatori Cultural de Gènere, que s'ha fet amb la col·laboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i la Institució de Lletres Catalanes, i que es presentarà aquest dimarts al CCCB, indica que sí. L'informe, segons explica la directora de l'Observatori, MªÀngels Cabré, demostra que "hi ha una infrarepresentació de les dones en els nostres premis, sobretot en gèneres literaris com el teatre i l'assaig, on és més que escandalosa i difícilment justificable".

Segons aquest informe, en què s'han analitzat 70 premis literaris des del 2000 fins al 2014, l'única disciplina en què el nombre de premiades és més similar al de premiats és el de la narrativa infantil i juvenil. La conclusió és poc optimista: "O hi ha menys dones al món literari de les que pensem o no gaudeixen dels mateixos mecanismes de promoció dels homes en igualtat de condicions", diu el document. L'Observatori apunta a la desigualtat en la "preponderància dels homes als alts càrrecs del món editorial, els jurats clarament masculins, el nefast costum dels homes de no llegir llibres de dones o la desatenció de la premsa especialitzada envers la feina literària de les dones".

L'Observatori repassa alguns d'aquests premis. "Un dels casos més extrems potser és el d’uns premis ja històrics i emblemàtics com els premis de la Crítica. Des del 1956 només han premiat tres dones en narrativa en castellà i pel que fa a la poesia en castellà, des del 1957, només cinc; en narrativa en català, cinc des del 1972, i en poesia en català, tres des del 1962".

Països Catalans 2000-2014

PREMIS DE LITERATURA (a tota una trajectòria, etc)

Dones: 17,8% / Homes: 82,2%

PREMIS DE NARRATIVA PER A ADULTS

Dones: 22,9% / Homes: 77,1%

PREMIS DE NARRATIVA INFANTIL I JUVENIL

Dones: 36,4% / Homes: 63,6%

PREMIS DE POESIA

Dones: 23,1% / Homes: 76,9%

PREMIS DE TEATRE

Dones: 4,8% / Homes: 95,2%

PREMIS D’ASSAIG

Dones: 7,4% / Homes: 92,6%

L'informe també pregunta a algunes escriptores sobre si han estat o no discriminades. Empar Moliner diu directament que no. Olga Xirinacs també respon que no: "En la meva ja llarga història com a escriptora, he de dir que mai m'he sentit discriminada pel fet de ser dona. Igualment, si em refereixo als premis guanyats, tant els importants com els més petits, he de dir que els jurats han decidit amb equanimitat. Penso que si una obra és bona i ben escrita, sempre veu la llum i se la té en compte". En canvi, Isabel Clara-Simó assegura que sí: "Contínuament. Els meus llibres, la majoria de vegades, han estat rebuts com un producte només per a dones, i jo tractada amb condescendència". Maria Barbal, que acaba de celebrar 30 anys de la seva obra 'Pedra de Tartera', també és força crítica: "M'he sentit discriminada pel fet que el periodisme cultural, inclosa la crítica literària, està en la seva majoria en mans d'homes i crec que ha produït una menor atenció informativa i valorativa sobre la meva obra". Lolita Bosch és contundent: "M'he sentit discriminada molts cops. En primer lloc perquè normalment faig de quota, en segon lloc perquè quan ho dic m'han arribat a dir "estoy hasta los huevos del tema de las mujeres; que escriban mejor y punto". I finalment perquè sempre he de batallar perquè en les taules, els congressos i les lectures llegim dones amb tanta naturalitat com llegim homes". Flavia Company expressa la seva fatiga per una situació que no canvia: "Que se'm convoqui a entrevistes com aquesta (sobre la dona, i no de temes literaris generals) una i mil vegades per reflectir la marginació que patim les dones en tots els terrenys i que la situació no canviï mai".

stats