Cultura 06/09/2019

Els imperdibles de la Setmana del Llibre en Català

Els lectors hi trobaran la fi de 'Millennium', el nou Sánchez Piñol, una gimcana de nit i 10 rutes guiades

L.s.
4 min
CASETES A L’AVINGUDA DE LA CATEDRAL EN UNA EDICIÓ ANTERIOR DE LA SETMANA.

BarcelonaLa Setmana del Llibre en Català se celebra del 6 al 15 de setembre a la plaça de la Catedral de Barcelona. Tindrà 219 expositors i s'hi faran 270 activitats. Aquestes són algunes de les més destacades.

Premi Trajectòria a Les Punxes

Dijous 12 a les 19.30 h

Margrit Lömker i Oriol Serrano han estat l’ànima de Les Punxes, la principal distribuïdora de llibres del país, els últims 50 anys. El premi Trajectòria els reconeixerà una feina “modèlica per la seva innovació i compromís empresarial i personal amb el món del llibre, del qual són baula essencial”, segons el jurat. El premi Trajectòria és obra de l’artista Ignasi Aballí.

Adeu a Millennium

Dissabte 7 a les 19 h

David Lagercrantz, l’autor que va substituir Stieg Larsson a la ploma de 'Millennium', tanca la saga negra amb 'La noia que va viure dues vegades', que presentarà a la Setmana davant dels fans de Lisbeth Salander. La saga ha venut 100 milions de llibres al món, 400.000 en català.

Escapada cap al Marroc via la Model

Dissabte 7 a les 17.30 h

William McLellan tenia 22 anys quan va intentar guanyar-se el pa traficant amb àcid rumb al Marroc. En un viatge lisèrgic a la Barcelona franquista va acabar a la presó Model. Avui ho pot explicar a 'Escapada rebel cap a la llibertat' (Comanegra), que presenta amb Gerard Quintana i Madeline Beach Carey.

És ‘Persecució’, Pou

Dissabte 7 a les 19.30 h

Una de les activitats apadrinades per la DO Catalunya convida a seguir a conversa entre el periodista Joan Maria Pou i l’escriptor Toni Sala arran de la seva última novetat, l’apassionant 'Persecució' del seu assassí.

La violència 
 Dels fràgils 
 I els desesperats

La Setmana per a petits

Dissabte i diumenge d’11 h a 14 h i de 17 h a 19 h

A més de la presentació de llibres infantils i juvenils (des de 'La revolta de Santa Jordina' de Lyona i David Fernàndez fins als 'Contes des de la presó' de Junqueras), Eva Cartanyà s’ocuparà de la dinamització infantil de la Setmana. Pràcticament cada tarda, i sobretot els caps de setmana, la plaça de la Catedral tindrà activitat familiar. Dissabte 14 a les 11 h hi signarà Geronimo Stilton.

La Setmana per a noctàmbuls

Dissabte 7 de les 21 h a les 24 h

Comprar llibres de nit és una de les perversions de les quals permet gaudir la Setmana dissabte vinent al vespre, fins a mitjanit. A més de les cerveses, el vi i la música (Ivette Nadal i Víctor Endrino) hi haurà una mena de gimcana literària amb Míriam Cano, Martí Sales, Roger Pelàez o Yannik Garcia i la participació del públic. 30 escriptors estaran disponibles per firmar el seu llibre. Xavier Bosch presentarà 'Paraules que tu entendràs' amb Maria Xinxó.

Així s’usa la Gramàtica Catalana

Dilluns 9 a les 18.45 h

Maria Josep Cuenca i Màrius Serra presenten el manual d’us de la 'Gramàtica de la Llengua Catalana', una obra més digerible, normativa i descriptiva que està adreçada als professionals de la llengua que no són lingüistes.

L’escola, a debat

Dimarts 10 a les 18.15 h

Enric Prats, pedagog, i Mar Esteve Ràfols, directora de l’Escola Epiqueia, obriran el debat "Innovar o renovar l’escola?" Els dos autors d’Eumo reivindiquen els grans referents en la tradició de la modernitat pedagògica: Dewey, Montessori, Freire, Milani, Ferrer i Guàrdia...

Lectura mundial per la llibertat d’expressió

Dimecres 11 a les 10.30 h

La Diada sempre li ha sigut propícia a la Setmana. Aquest any l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana participa en una lectura mundial per la llibertat d’expressió, una iniciativa de lectura conjunta arreu del món en favor de la llibertat d’expressió del Festival Internacional de Literatura de Berlín. A Barcelona hi llegiran diversos autors de l’AELC, i es farà també a Palma i València.

Uns bolets monstruosos

El Sant Jordi de Sánchez Piñol

Divendres 13 a les 18.15 h

Albert Sánchez Piñol no participa mai a la diada de Sant Jordi però en canvi presentarà a la Setmana, amb Antoni Bassas, el seu nou llibre acabat de sortir del forn, un recull de les històries que explicava a 'El matí de Catalunya Ràdio', que tenen en comú el vincle amb la realitat i que duraven 2 minuts de lectura.

Llibres amb ploma i marabú

Dissabte 14 a les 13 h

Ricard Ruiz Garzón moderarà la taula 'LGTBI i Queer: Dels títols als continguts' a partir de les novetats editorials de Pol Guasch ('Tanta gana'), Thais Morales i Carme Pollina ('Gent de ploma i marabú') i Muriel Villanueva ('Nines').

La Barcelona de Calders de la mà de les Calders

Dissabte 14 a les 17 h

La Setmana proposa 10 itineraris guiats per escriptors o experts en la matèria. En el cas de la ruta 'Calders per Sant Antoni' (on vivia l’autor), són Tessa Calders i Diana Coromines, filla i neta, les que condueixen un itinerari a través de contes i articles.

'Cavall Fort' al galop

Dissabte 14 a les 18.30 h

En el marc del Dia de les Revistes, el president de la Setmana, Joan Sala, entregarà el primer Premi Especial La Setmana a 'Cavall Fort'. Des d’una hora abans es podrà dibuixar 'El Tatano' i 'Cavall Fort'.

Premis literaris: en parlem?

Diumenge 15 a les 11 h

L’editora Eugènia Broggi, l’escriptora Marta Orriols, l’escriptor i periodista Jordi Nopca i el membre d’Òmnium Jordi Lon conversaran sobre el paper dels premis literaris en el panorama literari català.

stats