Cultura 26/08/2021

Els homenatges a Raimon, Ovidi i Bonet de VerdCel arriben a Mallorca

L'agrupació liderada per Alfons Olmo serà aquest divendres i dissabte a Santanyí i Montuïri, respectivament

2 min
Alfons Olmo, líder de VerdCel.

PalmaFa al voltant de 20 anys que l'agrupació VerdCel passeja pels escenaris d'allà on la conviden. Liderada per Alfons Olmo, a les seves espatlles carrega fins a 12 discos publicats i vuit llibres-poemaris. Per no parlar de les peces audiovisuals que també ha cultivat. És un artista de cap a peus. Defineix VerdCel com una proposta de "cançó polièdrica i interdisciplinària, amb influències musicals que no són clàssiques". Té cançons pròpies, però gaudeix submergint-se en l'espai de les versions, "revisitar lletres i melodies que ens han acompanyat sempre", diu Olmo a l'ARA Balears des de l'altra banda del fil telefònic.

Aquest divendres, 27 d'agost, i dissabte, dia 28, serà a Mallorca, i oferirà dos espectacles diferents en el marc del cicle La Lluna en Vers. El primer serà a Santanyí, amb l'espectacle Amb la cançó orbitem la poesia, travessat totalment pel disc del 2016 Òrbites. Poetes i cançons. L'actuació ajunta textos d’Espriu, Estellés i March, melodies i cançons de Raimon, Maria del Mar Bonet i Ovidi Montllor. Amb aquest espectacle, Alfons Olmo ret homenatge als seus referents en llengua catalana. L'autor defensa que aquest espectacle està sotmès a una "evolució constant" i hi afegeix autors, cançons i poemes a cada pas. A parer seu, a més, "fer versions no és duplicar les cançons", sinó que cal "fer-te-la teva". "Per no aportar-hi res, més val que no es facin; millor que els seus autors originals no les farà ningú", diu.

Dissabte, dia 28, VerdCel farà tornar a sonar les paraules d'Ovidi Montllor en un homenatge al cantautor amb qui comparteix orígens (Alcoi) i "el sentiment de pertànyer a la classe proletària". Serà a Montuïri, a la terrassa de l'edifici El Molinar. Sobre per què elegeix Montllor, Olmo apunta que sempre té clar que treballarà sobre allò que el motiva. Aquestes cançons, que "ja podem considerar-les patrimoni de la humanitat", en són un exemple.

Creació pròpia

Més enllà de les versions, VerdCel també fa creació pròpia. En aquest sentit, Olmo manifesta que "de vegades sents més seguretat quan treballes damunt peces d'altres, perquè fent el que és teu t'exposes molt", diu. "Versionar una peça, per mi, té a veure amb el fet de trobar-li la força i estirar-la". En canvi, "la manera de produir una cançó pròpia és molt diferent, perquè intentes dirigir-la cap a un territori concret, i filtres molt", explica.  

Un dels moments en què sorgeixen cançons pròpies és, precisament, durant els assajos mentre es treballen les versions. "Són moments purament músicals, i el fet d'estar gaudint de l'ací i l'ara propicia la creació en general. Potser del que havia de ser una versió en surt una altra cosa", comenta.

stats