ART
Cultura 27/09/2012

Un 20% dels galeristes d'art de Barcelona podrien tancar per la pujada de l'IVA

L'Associació Art Barcelona es queixa en un manifest de l'augment de 13 punts de l'IVA per les transaccions de les galeries

Ara / Acn
2 min
Galeristes penjant un cartell en contra de l'IVA cultural

BarcelonaLes galeries d'art contemporani de Barcelona s'han sumat aquest dijous al clam generalitzat del món cultural contra l'augment de l'IVA. Les entitats de l'associació Art Barcelona han elaborat un manifest que alerta sobre les conseqüències de la mesura en un sector especialment castigat per la crisi. Segons els galeristes, un 20% dels espais d'art contemporani barcelonins es podrien veure abocats a tancar a causa del doble augment impositiu que han d'afrontar: del 8% al 21% per l'adquisició d'obres d'art i del 18% al 21% en la seva activitat. Tot plegat repercutirà també en el consum d'art, ja que el client pagarà un 7% més per les obres d'art.

Els galeristes associats a Art Barcelona han volgut fer visible la seva protesta mitjançant la campanya '+IVA -Creació '. Després de llegir el manifest de l'associació en contra de la pujada de l'IVA de l'art han fet una enganxada de cartells amb el lema de la campanya a l'entrada de diverses galeries.

Des d'Art Barcelona s'adverteix que les conseqüències de la pujada seran greus i lamenten que "en un temps rècord, el nou IVA aconseguirà frenar el desenvolupament i la difusió de l'art contemporani i minvar així el potencial artístic del país que ha costat dècades construir". A més, el manifest recorda que el sector ja s'ha vist molt perjudicat per la crisi, amb una disminució de l'activitat que s'estima al voltant d'un 60% del 2008 al 2011.

Un altre element de preocupació és l'exportació i importació internacionals, que poden quedar molt malmeses, ja que el mercat espanyol "esdevindrà poc competitiu respecte altres països", diu el manifest, i a més "es força a la creació local a iniciar un èxode cap a mercats internacionals més avantatjosos i s'impossibilita l'entrada d'artistes estrangers al mercat espanyol". Per tot plegat, "s'exigeix" al govern espanyol que modifiqui la nova llei de l'IVA respecte al món de l'art i de la cultura. De l'altra, es sol·licita el "suport actiu" del govern de la Generalitat a aquesta reclamació.

stats