Cultura 14/07/2021

El Ficme converteix Menorca en una gran pantalla de cinema

Els curtmetratges 'La voz humana' i 'Incendios. Más allá del teatro' donen el sus al festival en una gala inaugural presentada per José Corbacho i amb la presència de Laia Marull

3 min
L'actriu Laia Marull presenta 'Incendios. Más allá del teatro', un curt d'Álex García.

MaóÉs dimarts vespre amb regust de divendres. Els llums del teatre Principal de Maó s'apaguen per donar el tret de sortida definitiu a la sisena edició del Festival de Cinema Internacional de Menorca. José Corbacho irromp a l'escenari amb una americana daurada, color "de les postes i sortides de sol de l'illa", diu, fent broma; està agraït i encantat –no deixa de dir-ho– de ser el presentador d'aquesta gala, perquè qualsevol excusa "és bona per venir fins a Menorca" i també per "reivindicar el cinema". La reivindicació del cinema –i també del teatre– i el seu poder són els missatges clau de tota la vetlada. Les dues pel·lícules programades per a la inauguració, La voz humana, de Pedro Almodóvar, i Incendios. Más allá del teatro, posen el focus –encara que de maneres molt diferents– en el fet escènic i la seva força, en el procés de creació i en el que s'amaga darrere l'escenari.

Aquest dimarts, Corbacho va definir com un "acte de resiliència" el fet que la programació del Ficme sigui una realitat. Considerà, a més, que és "important defensar la importància del cinema, no només la seva producció, sinó també la projecció". En aquest sentit, el Ficme és un "gran importador de cinema", va dir. Maó, Ciutadella i, per extensió, tota l'illa, es converteixen en grans pantalles de cinema en què es poden veure una multitud de projectes illencs, estatals i internacionals.

José Corbacho, durant la presentació de la inauguració del FICME.

Les autoritats varen fer els seus discursos respectius. El conseller de cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company, i el conseller de cultura de Consell Insular de Menorca, Miquel Maria, destacaren la importància d’esdeveniments culturals i cinematogràfics presencials i segurs, i el batle de Maó, Héctor Pons, valorà que el Ficme encaixa perfectament "dins un model de ciutat que posa la cultura al centre no només pel que suposa a escala individual, sinó pel poder que té socialment i econòmica".

La directora del Ficme, Inés Garrell, va voler reivindicar l’esforç de tot l’equip del certamen, així com de tota la gent que treballa al sector cultural, i va agrair també la presència de tot el públic que omplia el teatre. A més, va manifestar que Menorca "ho té tot per ser un gran plató de cinema".

Prèviament a la projecció de La voz humana, curt protagonitzat per Tilda Swinton, Pedro Almodóvar va presentar el seu film a través d'un vídeo disculpant la seva absència —així com la del seu germà Agustín, qui estava confirmat des d'un bon principi.

Un dels moments més emocionants de la gala va ser veure l'entusiasme i vitalitat als ulls i la pell de Laia Marull, actriu que va participar en la producció de la funció d'Incendios (Wajdi Mouawad) de Mario Gas. Va pujar a l'escenari per presentar la peça documental realitzada per Álex García, també actor d'aquella funció. "L'Álex va percebre que el que estàvem fent era molt potent i que provocava una comunió especial entre l'equip i també el públic. Aleshores , va decidir que volia crear un document que recordés allò". Marull va explicar que, al principi, no ho veia clar: "Són moments molt íntims i personals els que es viuen darrere l'escenari, o prèviament a la representació de l'obra. Però l'Álex ens va convèncer". La peça documental, Incendios. Más allá del teatro, té l'habilitat i la capacitat d'emocionar aquells que no han vist l'obra.

Aquest dimecres, la jornada inclourà dues projeccions al Cinema Canal Salat de Ciutadella —Talent Jove i Boínder (curtmetratges), amb presència dels cineastes— i dues més a l’Orfeó Maonès i el Pati mirador de Sant Francesc de Maó —Boínder (el llargmetratge Los inocentes, amb presència del director Guillermo Benet) i Illes en Curt I—. 

stats