Cultura 01/07/2021

Talent local, cares conegudes i compromís: així serà el Festival Internacional de Cinema de Menorca

Ivan Massagué, Lola Dueñas, Celia Rico i Jan Cornet se sumen als convidats del festival, i Jose Corbacho serà el conductor de la gala inaugural

4 min
El Pati Mirador de Sant Francesc, del Museu de Menorca, seu del festival.

PalmaEl Festival de Cinema Internacional de Menorca (FICME) ha presentat aquest dijous la programació completa, que reitera el seu compromís amb el talent local, l'emergent, la paritat i la sostenibilitat. Se celebrarà entre els dies 13 i 17 de juliol. A la llista de convidats s'hi sumen cares reconegudes com la de l’actriu Lola Dueñas, que serà una de les protagonistes de la gala de clausura, juntament amb la jove directora Celia Rico (Viaje al cuarto de una madre), guardonada a Sant Sebastià i nominada a quatre Goya; l’actor Iván Massagué, que presentarà una de les sessions internacionals Illes en Curt al pati mirador de Sant Francesc; Jan Cornet, que presentarà Latitud, el seu debut en la direcció; i Luis de Val, que presentarà el curt Una noche en el Cósmico. L’actor, director i presentador Jose Corbacho serà el mestre de cerimònies de la gala inaugural i l’actriu guanyadora de tres premis Goya Laia Marull presentarà Incendios, más allà del teatro a la mateixa cerimònia d’obertura. Aquests noms se sumen al d'Agustín Almodóvar i els del jurat: Miki Esparbé, Marta Nieto i Joan Bover.

A més, s'han revelat novetats pel que fa al cinema balear, que des del festival asseguren que "malgrat les circumstàncies es troba en estat de gràcia". Finalment, la selecció Balears en Curt presentarà 13 cintes. Hi tindrà força el cinema de gènere, que serà més divers que mai: de la sofisticada ciència-ficció d’Annie, de Miki Duran, a la seva enginyosa combinació amb el documental a Avistament 1978, de Guillem Miró. De la comèdia de terror zombie de Llengua amb tàperes, de David Mataró, a la velada fantasia de Forastera, de Lucía Aleñar. De la recreació històrica de Stanbrook, d’Óscar Bernàcer, a la distòpia surrealista dividida en diverses parts de No Credit, de Lalo García i Rai Lorda.

A aquests títols s’hi sumen el fresquíssim coming-of-age menorquí Sol sol, d’Àlex Arroyo; els documentals que reflexionen al voltant dels afectes i la família Als que se’n van, de Doménec Boronat, i El deseado, d’Óscar Bernàcer, a més de la comèdia d’improvisació Las cenizas, de Paula Galimberti, Gonzalo Piñán i Pedro Deltell. Fora de concurs també s’hi veurà, al festival, La leyenda de Oriol, una pel·lícula de Rubén Jiménez sobre un nin amb càncer que vol ajudar a visibilitzar aquesta malaltia en infants. Per això, una part dels doblers recaptats en aquestes sessions aniran destinats a l’Asociación de Padres de Niños con Cáncer de Baleares. Vindran a presentar els seus films Miki Duran, Guillem Miró, David Mataró, Lalo García, Álex Arroyo, Doménec Boronat i Rubén Jiménez.

A banda de la secció oficial competitiva, el FICME obre una nova finestra al cinema menorquí: Boínder. Amb aquest nom, fins a cinc audiovisuals —4 curts i 1 llarg— es veuran al festival com a mostra del talent menorquí i la seva varietat, sempre des de temàtiques properes. A EC-DAI, Marta Pons explica la història de l’avió més cèlebre de l’illa, mentre que a El darrer viatge, Antoni Salvador fa una oda a un vaixell molt conegut; a El llenç oblidat, Erik Anderson parla de la relació entre Joan Miró i la imatge de Gin Xoriguer, i a Polvo, Marina Barceló i Juan Lorente de Nó expliquen una història sobre famílies i passats tèrbols a Ciutadella. Per acabar, al FICME es veurà la darrera pel·lícula protagonitzada per l’actriu menorquina Olivia Delcán, Los inocentes, de Guillermo Benet. Les dues sessions de Boínder inclouran la presència dels cineastes.

Curtmetratges internacionals

La selecció de curtmetratges internacionals del FICME 2021 aglutina algunes de les peces més celebrades de l’any. Hi trobam la colombiana Entre tú y Milagros, de Mariana Saffon, guanyadora a Venècia; la italiana Gas Station, d’Olga Torrico, nominada als David di Donatello; i les estrenes a l'Estat Instrucciones para Adela, de les argentines Manuela Martínez i Laura Huberman, i Birdland, de l’holandesa Ashgan El-Hamus.

Algunes de les cares conegudes que es veuran en aquest festival seran Will Ferrell, a David; David Solans i Irene Montalà a Una noche en el Cósmico, i Clara Segura a Els que callen. A aquests títols s’hi sumen Mirage, de Sil van der Woerd; Li paradisi, de Manuel Marini; El intronauta, de Jose Arboleda; L’étang, la nuit, d’Olivia Bourdeau; El ruido solar, de Pablo Hernando; Transición, de Cris Arana (fora de concurs); Latitud, de Jan Cornet; Le monde en soi, de Sandrine Stoïanov i Jean-Charles Finck; Grab Them, de Morgane Dziurla-Petit; Victoria, de Daniel Toledo Saura; Good Thanks, You?, de Molly Manning Walker; i Xoves de Comadres, de Noemi Chantada Puime. En total, la selecció d’enguany inclou 19 films d’onze nacionalitats. El festival va rebre fins a 500 films d’entre les distribuïdores més reputades del panorama internacional.

Enguany, onze obres audiovisuals formaran part de la selecció Talent Jove, que vol donar visibilitat als creadors emergents de les balears.

Activitats per a tothom

Amb l'objectiu d'amplicar el públic i acontentar-lo, el festival també ha apostat per una programació amb activitats per a tots els gustos i totes les edats. Una d’aquestes és la sessió Som família, enfocada a un públic infantil. S'hi veuran curtmetratges d’animació el dissabte 17 de juliol dematí, amb la col·laboració del festival Filmets - Badalona Film Festival. A més, enguany s'hi veurà l’espectacle teatral Vols?, de la companyia No Som 3.

El mateix dissabte 17, al capvespre, hi haurà la sessió Sostenibilitat, on es veuran audiovisuals que tracten les conseqüències i la lluita global contra el canvi climàtic. Enguany seran Éxodo climático —guanyador de l’Espiga Verda a SEMINCI de Valladolid—; From Trash to Treasure, un curt documental sobre iniciatives de reciclatge —material i cultural— al petit país de Lesotho; i una sèrie de petits curtmetratges de quilòmetre zero sobre ecologia amb el nom Kilómetros de Plástico por Iris. També hi haurà una Jornada tècnica que reunirà sis professionals de prestigi del món del guió per parlar de tres eixos com el gènere, les localitzacions i els formats. Són Núria Giménez Lorang, Laia Foguet, Albert Espinosa, Pepe Coira, Gema R. Neira i David Desola.

Amb tot, la programació del FICME sempre mira d'oferir una programació amb la màxima paritat possible. En aquesta edició s'ha arribat a un 50-50% gairebé absolut entre cineastes dones i homes entre totes les seccions.

El Museu de Menorca, la seu del festival


El festival tindrà, com els darrers anys, el pati mirador de Sant Francesc, al Museu de Menorca, la seva principal seu. S’hi podran veure algunes de les sessions principals, i també s'hi han programat espectacles musicals. Les nits del 14 al 17 de juliol actuaran al village del FICME el duo poeticomusical Pluma Daedalum, hi haurà l’animació de Teatre de Xoc, els ritmes vespertins del DJ Javi FM i el grup d’ànima bohèmia i esperit mediterrani Wanderlust. No hi faltarà la gastronomia: el xef Víctor Bayo prepararà exclusius menús amb bolets de Menorca als assistents que els vulguin tastar.

El FICME rep el finançament institucional del Consell Insular de Menorca, el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Maó, l'Ajuntament de Ciutadella; el suport de l'Obra Social Fundación la Caixa; i el patrocini de Menorca Preservation i Estrella Damm.

stats