Cultura 10/05/2021

Agustín Almodóvar, Miki Esparbé, Marta Nieto i Joan Bover, al Festival de Cinema Internacional de Menorca

Els curtmetratges prendran tot el protagonisme a l'illa entre els dies 13 i 17 de juliol

3 min
Una imatge de l'edició passada del FICME.

PalmaUn bon llistat de noms molt reconeguts del cinema estatal participaran en la pròxima edició del Festival Internacional de Cinema de Menorca, que se celebrarà entre el 13 i el 17 de juliol. La inauguració, que es farà al Teatre Principal de Maó, serà la projecció del darrer film de Pedro i Agustín Almodóvar, el curtmetratge La voz humana. Protagonitzat per Tilda Swinton i estrenat al Festival de Venècia, Agustín Almodóvar, productor de la filmografia del seu germà Pedro amb El Deseo, assistirà a la sessió com a convidat d’honor per a presentar l’obra. El festival compta amb dues categories competitives: "Illes en Curt" ­–internacional– i "Balears en Curt" —Illes Balears—. El jurat del Ficme 2021 estarà format per Marta Nieto, Miki Esparbé i Joan Bover. Talent Jove, la secció dedicada a curts realitzats per estudiants de les balears, també formarà part de la programació d'enguany.

Nieto ha estat guardonada en festivals com Màlaga, Sevilla i Venècia per la seva interpretació protagonista a Madre. A més, el públic del Ficme la coneix pel seu paper a Litus, pel·lícula que va inaugurar la quarta edició del festival, l'any 2019. També pel curtmetratge Madre (anterior al llargmetratge homònim), de Rodrigo Sorogoyen, que va guanyar la categoria Illes en Curt en la segona edició d'aquesta festa del cinema a l'illa de Menorca.

Esparbé, actor a títols com El rei Borni o Les distàncies, va ser al Ficme per presentar el curt Extraños en la carretera l'any 2018. Els curtmetratges What Is Love (Ficme 2019) i A quien dices amar (Ficme 2020), en els quals participa, també s'han vist en el Festival Internacional de Cinema de Menorca.

Joan Bover, cineasta nominat a un Goya pel curtmetratge Kyoko, és també membre del jurat. Kyoko va formar part del Ficme l'any 2018, i la seva obra Ulisses hi va ser el passat estiu. Els tres membres del jurat assistiran al festival per a entregar el premi als guanyadors de les dues seccions oficials competitives.

El Ficme es realitzarà a espais com el pati mirador de Sant Francesc, el Museu de Menorca de Maó –en què s'hi faran les nits amb cinema a la fresca maridades amb música en directe i sopars i degustacions de la mà Bolets de Menorca–, a l’Orfeó Maonès i al Teatre Principal de Maó. A més, els Cinemes Canal Salat de Ciutadella de Menorca reobriran temporalment les portes brindar algunes sessions del Ficme 2021.

Una retrospectiva i una jornada tècnica 

El festival tancarà l'edició repassant la trajectòria d'un dels grans noms del format curtmetratge de l'estat: Juanjo Giménez. Guanyador de la Palma d'Or a Canes amb el curt Timecode, que es va veure a la primera edició del Ficme, serà el protagonista de la sessió retrospectiva que clourà el certamen de 2021. Els seus títols més destacats es podran veure al pati mirador de Sant Francesc. I hi haurà sorpresa: s'hi podrà veure el seu nou film després del premi a Canes, Ascenso.

La figura del guionista serà el protagonista de la jornada tècnica d'aquesta edició del Ficme. S'hi tractaran tres àmbits: la perspectiva de gènere, la importància de les localitzacions i les diferències entre el guió de sèrie i de pel·lícula. Núria Giménez Lorang, una de les revelacions de 2020 amb My Mexican Bretzel, i la cineasta menorquina Laia Foguet, doblement reconeguda al Ficme amb Su Ca nostra, participaran en la part de perspectiva de gènere. Quant a les localitzacions, els participants seran Albert Espinosa, autor d’èxit i guionista de sèries com Polseres vermelles i Pepe Coira, guionista de la sèrie Hierro. Gema R. Neira, guionista de sèries com FariñaGran Hotel o Alta mar i David Desola, guionista de films com El hoyo El practicante, s'encarregaran de versar sobre les diferències de guions segons el format del producte. La jornada tindrà un format híbrid per tal de possibilitar l’assistència física o virtual.

stats