Tradicions
Cultura 21/12/2022

Els betlemistes de Mallorca i la FELIB fan una guia dels naixements

La iniciativa vol fomentar la cultura i la llengua de les Balears, així com preservar aquesta tradició

ARA Balears
1 min
Imatge d'un dels betlems que surten al catàleg

PalmaLa Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) va presentar aquest dimarts al centre d'història i cultura militar de Sant Miquel una Guia dels Betlems de les Illes Balears, coordinada per Jordi Llabrés i Miquel Àngel Moncadas. La iniciativa, que neix del contacte entre l'Associació Betlemista Francesc Rosselló, Betlemistes de Mallorca i la Federació d'Entitats Locals de les Balears, vol fomentar la cultura i la llengua de les Illes, així com preservar un element tradicional com són els betlems.

"És una guia útil perquè les famílies i els grups d'amics els puguin visitar en els moments de lleure", va explicar el president i representant dels ajuntaments de les Balears, Antoni Salas, que va destacar que "els betlems són un dels elements nadalencs més entranyables. Agrupen tradició, artesania i cultura popular, a més de ser un punt de trobada".

Per la seva banda, l'historiador Jaume Munar va defensar l'increment de l'interès pels betlems en els darrers 25 anys, gràcies a particulars aficionats "que han mantingut viu un costum molt arrelat en el nostre poble". D'altra banda, va contar que el betlem es va introduir a Mallorca en el segle XVI en el convent de Nostra Senyora dels Àngels, que estava ubicat més enllà de les murades de Palma.

Aleshores, a partir de l'arribada d'aquest pessebre d'estructura típica italiana, el betlem va iniciar la seva evolució a les Illes, on destaquen per l'antiguitat el de les caputxines i el de la Sang.

stats