Cultura 19/12/2019

Comanegra, davant la segona denúncia per 'On és l'Estel·la': "Continuarem lluitant pel dret de publicar sàtires"'

L'entitat ha emès un comunicat després de la nova demanda del sindicat de policies

Ara Balears
2 min
Els sindicats policials denuncien el Govern balear per l’ajuda a un còmic satíric sobre el Procés

PalmaL'editorial Comanegra continuarà lluitant per la llibertat d'expressió i ha assegurat que, tot i rebre una segona demanda de quatre sindicats policials de les Illes Balears, mantindran la defensa dels "drets dels editors de publicar sàtires i no ser perseguits per cap organisme de poder".

A través d'un comunicat, l'editorial ha denunciat la persecució del còmic On és l'Estel·la?, fent referència a les acusacions de sindicats policials, servidors públics i la defensa dels policies. Les denúncies pretenen "enfrontar-nos a una part dels nostres lectors i crear recels envers Comanegra del sector de la societat que comparteix la seva pobra idea de la cultura i de la llibertat d'expressió".

Respecte del fet que els sindicats policials facin referència al còmic com una eina d'"apologia colpista", Comanegra ha recordat que "el llibre està catalogat des del primer dia com a llibre d'humor, de ficció, per molt que sigui una ficció basada en fets reals".

En el comunicat Comanegra ha assegurat que "no alimentarem el soroll que han generat aquests sindicats de policia amb adjectius cap al seu col·lectiu tan barroers com els que ells han utilitzat contra nosaltres", però "continuarem lluitant pel dret d'informar i publicar sàtires com aquesta".

A més, han informat que des de l'editorial se sol·licitarà "que es traslladin les causes a jutjats de Barcelona per estalviar-nos, si més no, viatges inútils com el del passat mes de setembre (en què se'ns va citar al jutjat i, en arribar-hi i sense notificació prèvia, es va ajornar la citació)".

Cal recordar que la primera denúncia que rebé l'editorial pel còmic On és l'Estel·la? fou el mes de juny, quan els sindicats policials de balears acusaren el llibre de fer "apologia completa al colpisme separatista català". Poc després de la denúncia, l'editorial assegurà que no acceptaria les peticions del sindicat policial balear, que demanava eliminar i retirar els exemplars del llibre On és l'Estel·la? i no publicar ni distribuir tant aquesta publicació com futures edicions similars.

Després d'un acte de conciliació que mai arribà –tal com ha recordat l'editorial en el comunicat–, el sindicat de policies de les Illes Balears ha decidit obrir un nou procés judicial per aconseguir la retirada d'aquesta publicació.

stats