Cultura 24/05/2022

Conjur literari al cor de Manacor: el festival Vila del Llibre transformarà el centre històric

Maite Salord, Carme Riera, Empar Moliner, Sebastià Alzamora, Oriol Malet, Marta Orriols, Jordi Coca són alguns dels autors que hi participen

3 min
Representants polítics a la presentació de Manacor, Vila del Llibre.

PalmaL'actor i gestor cultural Toni Gomila quasi ha quedat sense veu, aquest dimarts, mentre desglossava el llarguíssim programa del festival Manacor, Vila del Llibre, un esdeveniment que convertirà Manacor en capital literària dels Països Catalans els dies 11 i 12 de juny. Dissabte seran més de 15 hores de programació cultural ininterrompuda, i encara s'hi han d'afegir les cinc hores de diumenge. Prop de 25 espais del centre històric del municipi -alguns d'ells ja en desús- obriran les portes per acollir diferents activitats, que estan pensades per agradar a gent de totes les edats i atreure diferents perfils de visitants.

"Hem fet feina sobre la idea del poder regenerador i transformador de la cultura. Ho feim al centre històric, que fa uns anys que ha perdut el seu gruix comercial, per tornar-lo a la vida. I ho farem a través de la literatura i altres manifestacions artístiques", ha explicat Gomila.

Hi haurà contacontes, recitals poètics (amb Antonina Canyelles, Miquel Àngel Llauger, Antoni Vidal Ferrando, Biel Mesquida...), un concert de música urbana (amb Miquel Sureda, Plan Et i Miquel de la Mel), una trobada virtual amb la booktuber Mixa, sessió de curtmetratges, un Scrabble al carrer, un taller per aprendre a dibuixar còmics amb Canizales... I moltíssimes altres activitats que faran de revulsiu durant dos dies al nucli històric.

Qui serà a Vila del Llibre?

Autores consolidades i altres de més novelles seran al festival literari de Manacor. Noms com els de Maite Salord, Carme Riera i Empar Moliner es combinen al programa amb els d’Anna Manso, que celebra a Manacor els seus primers cinquanta títols de literatura infantil i juvenil; Marta Orriols, Mar Bosch i Marta Vives, amb el de les emergents Anna Gas, Pilar Codony i la manacorina Aina Fullana. Pel que fa a la poesia, també cal destacar la presència a Manacor d’Antonina Canyelles i Odile Arqué.

El festival també comptarà amb altres convidats de luxe vinguts de fora de Mallorca: d’una banda, Lluís Anton Baulenas participarà en un debat amb Sebastià Alzamora; l’il·lustrador Oriol Malet farà una conferència a l’espai dedicat al còmic i Jordi Coca vindrà a presentar el seu monumental treball sobre el teatre de William Shakespeare.

Homenatges

Els dies 11 i 12 de juny seran dies especials per retre homenatges a figures manacorines "imprescindibles". Maria Antònia Oliver tindrà un espai propi. Allà mateix, l'actriu Maria Antònia Salas i la periodista Anna de la Salut Martí, a partir de la tècnica del teatre Verbatim, recrearan una entrevista amb l'autora.

L’espectacle Fam de Paraula i Terra acostarà el públic a la figura de Miquel Àngel Riera, mentre que Gabriel Galmés serà la figura central de l’espectacle de cloenda que preparen Bàrbara Nicolau i el combo de vent de S’Escat. Així mateix, dissabte vespre n’hi haurà un altre dedicat a Antònia Vicens, i un espectacle central dedicat a poetes de tot el territori dirigit per Joan Miquel Artigues.

Complicitats

Una de les propostes més singulars uneix padrins i nets: la marató de lectura del corpus de fraseologia de Bàrbara Sagrera. Una manera de viure la cultura popular en família.

La societat civil manacorina i el teixit associatiu mallorquí també són part destacada del programa cultural en el qual participen, entre d’altres, la Institució Alcover, els Al·lots de Llevant, el Cinemaclub 39 escalons, l’Orquestra Jove del Conservatori de Manacor... Precisament en aquest sentit cal destacar que el col·lectiu Sobrassada de Peix farà la seva fireta de paper el dissabte horabaixa en aquest espai, i que complementarà la seva proposta amb alguns concerts. 

El programa s'ha presentat aquest dimarts dematí en un dels escenaris centrals de l’esdeveniment: la plaça de les Verdures. Gomila ho ha fet acompanyat del batle de Manacor, Miquel Oliver, la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el director de Vila del Llibre, Enric Bono.

stats