ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 09/10/2017

Carme Riera: "Per escriure aquesta obra m'he ficat al llit amb l'Arxiduc"

El teatre Principal de Palma estrena aquest dijous, 12 d'octubre, 'Les darreres paraules', amb direcció de Rafel Duran, i Andreu Benito i Josep Orfila com a intèrprets

Margalida Mateu
2 min
Andreu Benito és l'Arxiduc a 'Les darreres paraules'.

PalmaQuines foren 'Les darreres paraules' de l'arxiduc Lluís Salvador? Carme Riera les revela en la seva primera dramatúrgia, que s'estrena aquest dijous, 12 d'octubre, a la sala Petita del teatre Principal de Palma. La direcció és de Rafel Duran i és interpretada pel reconegut actor català Andreu Benito i el menorquí Josep Orfila en el paper de secretari de l'Arxiduc, Erwin Hubert.

"Un dia l'arxiduc Lluís Salvador em va parlar a cau d'orella, vaig sentir la seva veu clara que em recitava. Tot d'una em vaig posar a escriure el que em deia; estava malalt i volia contar coses de la seva vida que no havien quedat clares. Com si m'hagués ficat el llit amb ell". Aquelles darreres paraules de l'Arxiduc són les que es representaran ara al teatre Principal. Carme Riera, a més, és una gran apassionada del teatre: "Em fascina, és l'únic que no està piratejat", ha assenyalat Riera aquest dilluns en la roda de premsa de presentació.

El director de l'obra és Rafel Duran i ha destacat sobre l'Arxiduc: "Hi ha un factor clau del text de Carme Riera i és que, malgrat que tenim una imatge molt folklorista de Lluís Salvador, l'autora descriu un personatge molt humà, ple de fabuloses contradiccions i allunyat dels tòpics que l'han acompanyat en les darreres dècades". Rafel Duran és la tercera vegada que dirigeix Andreu Benito, "que, a banda de fer una interpretació magnífica, s'assembla molt físicament a l'Arxiduc". L'acompanyarà a l'escenari, "en un paper més callat però igual de present", Josep Orfila.

L'escenògraf Rafel Lladó; l'escriptora Carme Riera; el vicepresident primer del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; el director de l'obra Rafel Duran i; el director del Teatre Principal, Carlos Forteza aquest dilluns a la presentació de 'Les darreres paraules'.

Aquesta obra, recordem-ho, coincideix al Principal amb 'La nit de Catalina Homar', text de José Carlos Llop interpretat per Catalina Solivelles a la sala Gran; dues obres que tant divendres 13 com dissabte 14 d'octubre es poden veure una rere l'altra a preus especials. "Una bona oportunitat. És curiós poder veure com expliquen de maneres diferents el moment de separar-se Catalina Homar i l'Arxiduc", ha emfatitzat el director.

Aquest Arxiduc ja el va avançar Carme Riera a la seva novel·la homònima publicada l'any passat i que obtingué el premi Sant Joan de novel·la 2016. El Principal de Palma ha ampliat amb una funció més, aquest dissabte 14 d'octubre, 'Les darreres paraules', ja que les entrades de les dues primeres funcions estan exhaurides. S'espera que l'obra recorri els teatres de la Part Forana i que arribi al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

stats