Patrimoni
Cultura 18/10/2022

La clau no és la del Regne de Mallorca, és del segle XIX

La joia va arribar a Palma l'agost i un estudi havia de determinar si era la que els Agermanats varen lliurar a Carles V el segle XVI

2 min
La clau que va rebre l'Ajuntament de Palma és la de la part superior de la imatge

Palma "Crec que està fora de dubte l'autenticitat de la clau del Regne que hem trobat". Així es va expressar el regidor d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, l'11 d'agost, quan la suposada clau del Regne de Mallorca va arribar a l'Ajuntament, cedida per un col·leccionista nord-americà. Però segons ha pogut saber l'ARA Balears, els experts han confirmat en l'informe que l'àrea va encarregar que es tracta d'una còpia del segle XIX i no la vertadera del segle XVI –la que els Agermanats haurien lliurat a Carles V.

Ara, amb l'esborrany de l'estudi a la mà, Llorenç Carrió ha reconegut que es tracta d'un "historicisme o una recreació històrica del segle XIX, una possible còpia si es coneixia la peça original". Ara bé, Carrió també remarca que l'estudi, encapçalat per l'experta en joieria Leticia Arbeteta, "encara no ha conclòs". "Sigui com sigui, és una peça feta a mà, d'or, i d'un valor importantíssim", ha subratllat, sense entrar en més detalls de l'estudi perquè Arbeteta explicarà el procés el mes que ve.

Segons ja va explicar l'ARA Balears el març del 2021, experts com el catedràtic d'Història de l'Art Marià Carbonell i el cronista de Cort, Bartomeu Bestard, opinaven que les claus del Regne que l'Ajuntament volia exhibir eren una recreació del segle XIX.

La peça va arribar el mes d'agost a Palma des de Dallas (Texas), on es va localitzar. Un joier estatunidenc n'és el propietari i l'ha cedida en qualitat de préstec a l'Ajuntament de Palma. Llavors, Carrió també va destacar-ne el valor simbòlic. "Es va fer en un moment molt important de la història, durant la Germania, amb totes les seves vicissituds i problemes, i que la peça es fes per aturar el que va venir després, la massacre, és molt destacable", va apuntar, i no es va oblidar de mencionar el llegat de la revolta dels Agermanats. "És l'única peça material que es va fer durant aquell moment que es conserva", va dir. Però ara ja se sap que la peça no correspon a aquell moment i que es va elaborar al segle XIX. Malgrat tot, Carrió remarca que, independentment de l'època d'origen, "és l'única peça amb l'escut del Regne de Mallorca".

Per part seva, el batle de Palma, José Hila, també es va felicitar per "haver recuperat una part de la nostra història", i ho va fer abans de conèixer els resultats de l'estudi. Ara queda sobre la taula la possibilitat que va plantejar Carrió de comprar aquesta clau si era autèntica.

stats