Cultura 11/08/2022

Llorenç Carrió: "Crec que està fora de dubte l'autenticitat de la clau del Regne que hem trobat"

Després de dos anys de recerca, una de les joies dels Agermanats arriba a Palma des de Dallas

2 min
Una de les claus del Regne de Mallorca arriba a Palma.

PalmaEncara s'estan esperant els resultats d'algunes proves i també es comanarà un estudi independent, però està confirmat que és anterior al s. XIX i que està feta d'or. Parlam de la joia acabada d'arribar a Palma: una de les dues claus del Regne de Mallorca que simbolitzen la rendició dels Agermanats i demostraven fidelitat al rei Carles V. La peça ha viatjat fins a Palma des de Dallas (Texas), on s'ha localitzat després de dos anys de recerca. Un joier estatunidenc n'és el propietari i l'ha cedida en qualitat de préstec a l'Ajuntament de Palma.

"Hi ha experts que han opinat a partir de fotos que s'havien fet als anys 80 però, una vegada hem vist la peça, i segons les primeres impressions dels joiers, crec que està fora de dubte l'autenticitat de la clau", apunta el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, que també destaca la importància del "retorn" de la clau a Palma, "és d'aquí d'on va sortir" (juntament amb l'altra).

El regidor subratlla que cal tenir en compte el valor artístic i patrimonial de la joia, però també el simbòlic: "Es va fer en un moment molt important de la història, durant la Germania, amb totes les seves vicissituds i problemes, i que la peça es fes per aturar el que va venir després, la massacre, és molt destacable", apunta, i no s'oblida de mencionar el llegat de la revolta dels Agermanats. "És l'única peça material que es va fer durant aquell moment que es conserva", diu.

L'aventura de la recerca de les claus es va iniciar amb motiu del 500è aniversari de la Germania i, dos anys després, sembla que comença a donar fruits. De moment s'està a l'espera dels resultats de les proves fetes a la Clínica Rotger i d'un estudi independent, que "aportaran més informació per saber com es va fer".

L'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) ha celebrat la troballa i ha traslladat l'enhorabona a Cort per les gestions. El seu president, Álex Ceball, ho ha valorat com "un fet importantíssim per a la memòria històrica del territori", ja que "són les peces més importants de la història col·lectiva de Mallorca".

stats