Patrimoni
Cultura 19/10/2022

Christie's ja va datar les claus del Regne en el 1845 quan les va subhastar l'any 2000

Cort no comprarà la joia, atès que l'estudi que va encarregar també n'ubica l'origen en el segle XIX

2 min
Aquesta és la clau que va arribar a l'Ajuntament de Palma a l'agost.

PalmaLa sala de subhastes Christie´s va vendre les claus del Regne de Mallorca l'any 2000 a un matrimoni dels Estats Units. Ara bé, segons va explicar l'ARA Balears, Christie's no va esmentar en cap moment de la subhasta que les claus –varen sortir a un preu d'entre 2.000 i 3.000 lliures esterlines i es varen adjudicar per 15.275 i 12.337– fossin les del Regne, ni es varen datar en el segle XVI. Com es pot veure a la imatge inferior, Christie's les anunciava com a claus d'or, "probablement espanyoles", i les va datar "circa 1845", més de tres segles després de la rendició dels Agermanats. La casa de subhastes especifica en una d'elles que té una inscripció relativa a Mallorca: "Heus aquí les claus del vostre regne mallorquí que nosaltres, els magistrats i els pares de l'estat, juntament amb els pares del mateix regne, presentam per sincera fidelitat a vostra majestat".

Ara, l'informe dels experts que ha encarregat l'Ajuntament de Palma per certificar la data de la clau que és a Palma des d'agost corrobora la datació de Christie's. Cort ha pagat 3.000 euros per aquest estudi, en el qual han participat cinc persones: la historiadora de l'art i experta en joieria Letizia Arbeteta, la historiadora de l'art Elvira González, el joier Lluís Fortesa i una altra joiera de Barcelona.

Pàgina del catàleg de Christie's amb les suposades claus del Regne.

D'altra banda, el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha assenyalat aquest dimecres que l'Ajuntament de Palma no té intenció de comprar la clau, després que l'informe que va encarregar la seva àrea hagi confirmat que és "un historicisme del segle XIX" i no la peça autèntica del segle XVI, com inicialment es va considerar quan la clau va arribar a Palma cedida pel col·leccionista nord-americà. Malgrat això, Carrió ha insistit que continua sent "una peça interessant i singular".

Carrió ha assenyalat que la compra de la clau no es va plantejar de manera formal, malgrat que el 12 d'agost va declarar públicament: "La nostra intenció és intentar comprar la clau per recuperar aquest patrimoni per als mallorquins", va dir. Segons el regidor, malgrat que la joia sigui un historicisme del XIX i no l'autèntica del segle XVI, és una peça d'or feta a mà que conté "una reivindicació del llegat" dels Agermanats.

stats