Fundació Mallorca Literària
Cultura 14/02/2023

La Casa Blai Bonet estarà llesta el mes d'abril

Amb la data d'inauguració encara pendent, el centre de poesia guardarà els arxius d'alguns dels poetes més rellevants de Mallorca

3 min
Una de les façanes de la Casa Blai Bonet.

PalmaLes obres de la Casa Blai Bonet, que serà el centre de poesia de Mallorca, a Santanyí, acabaran aquest febrer, segons apunta el Consell de Mallorca. Un pic acabades, encara "faltarà instal·lar-hi la museografia i condicionar-ne els espais per a la inauguració", apunten des de la institució insular. La previsió és que la Casa Blai Bonet estarà llesta per obrir les portes el mes d'abril, però la inauguració, que depèn del final d'obra de l'Ajuntament, es planteja al voltant del "segon o tercer trimestre de l’any".

El Consell de Mallorca va adquirir la casa natal de l'escriptor l'any 2002, i la gestionarà la Fundació Mallorca Literària. No va ser fins l'any 2019 que es van iniciar les obres; precisament, l'any que el govern de la passada legislatura preveia que acabassin. Firma el projecte l’arquitecte Biel Arbona, que va guanyar el concurs d’avantprojectes per a la reforma i condicionament de l’espai el 2009. El pressupost total del projecte de construcció del nou Centre de Poesia ha estat d’1,5 milions d’euros.

El nou Centre de Poesia acollirà activitats de cap a cap d’any, i estarà obert per a visites, per a consultes bibliogràfiques o documentals, i també per fer-hi actes i esdeveniments. Aquest dimarts, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta, Bel Busquets, han visitat les obres acompanyades per la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; l’arquitecte de l’obra, Biel Arbona, i representants de la família de Blai Bonet.

Els espais de la casa

Sembla que la llum inundarà ben aviat aquest espai, que vol convertir-se en "un centre de poesia de referència a la Mediterrània". A la casa original s'hi ha afegit un edifici nou. La casa antiga, on vivia l'escriptor, té la façana al carrer de Palma, i s'anomenarà Can Blai. S'hi ubicarà l’exposició permanent dedicada a la vida i obra de l’autor. A la planta baixa, s’han conservat dos racons "indeslligables de la quotidianitat de l’autor, la seva cambra i la taula braser on rebia visites", expliquen des de la Fundació Mallorca Literària. La primera planta és una sala diàfana que permetrà fer-hi activitats i exposicions temporals.

La façana de l'edifici nou dona al carrer de Campos, i s’hi guardarà l’arxiu. A més, hi haurà la Poeteca, una biblioteca de poesia, i dues habitacions a la planta superior per acollir escriptors, artistes i traductors en residència. Els dos edificis, el nou i l'antic, es comuniquen amb un pati, pensat per fer-hi activitats a l'aire lliure.

Si bé la Casa Blai Bonet serà un espai dedicat i centrat, especialment, a la poesia, "hi seran ben presents l’art, la literatura, el cinema i el pensament", diuen des de Mallorca Literària. "Serà un centre des d’on es divulgarà i es viurà la poesia, amb una programació viva per a públics diversos i amb un vincle especial amb el poble on es troba, Santanyí", afegeixen.

La Poeteca: una biblioteca com cap altra

Una de les joies del nou centre serà la Poeteca, una biblioteca especialitzada en poesia "sense precedents" a les Illes Balears. Llibres corresponents als llegats bibliogràfics dels autors que es troben a l’arxiu de la Fundació Mallorca Literària, i s’hi faran activitats regulars per a tots els públics. A més, el centre tindrà l'Arxiu, un espai de 50 m2 i 300 metres lineals de prestatges on es trobaran els arxius documentals de Blai Bonet, Damià Huguet, Jaume Pomar, Josep Maria Llompart, Cèlia Viñas i Antonina Canyelles.

Conèixer Blai Bonet a ca seva

Un espai del centre està reservat a donar a conèixer Blai Bonet i el seu fons a través d’una exposició interpretativa. Estarà instal·lada de manera permanent a la planta baixa de l’edifici antic, l’emblemàtic domicili del carrer de Palma, 74. Els visitants coneixeran, amb aquest recorregut, les diferents etapes de la trajectòria literària i artística de Bonet, així com les principals fites del seu univers personal i creatiu.

La reforma i proposta museogràfica han previst mantenir gairebé intactes dos racons prou significatius: d’una banda, la cambra de l’escriptor, un minúscul habitacle que constitueix l'epicentre del seu món vital i creatiu; i d’altra, la sala d’estar, on tantes vegades els qui visitaven Blai Bonet el trobaven escrivint, assegut devora sa mare.

Segons han anunciat aquest dimarts, la sala d’exposicions temporals del nou centre acollirà, en la seva fase inicial, una mostra dedicada a tots els altres poetes residents a la Casa Blai Bonet: Damià Huguet, Jaume Pomar, Tonina Canyelles, Josep Maria Llompart, Cèlia Viñas i Antoni Vidal Ferrando. "El seu llegat documental i bibliogràfic es conservarà en el nou centre. En un futur, l’espai podrà acollir exposicions itinerants dedicades a altres autors de la poesia catalana contemporània, i a lectures diverses de la interacció entre la poesia i altres llenguatges artístics, com la col·lecció de làmines poèticoplàstiques creades pel mateix Blai Bonet i que forma part del seu llegat", apunten.  

stats