CASA MUSEU
Cultura 17/06/2017

Blai Bonet tornarà a ca seva

El Consell de Mallorca ha aprovat l’execució del nou Centre de Poesia Contemporània

Margalida Mateu
4 min
Imatge de la casa de Blai Bonet

Blai Bonet podrà tornar a ca seva, i ho farà després d’anys de neguit sobre el futur de la casa natal del poeta santanyiner des que el 2002 el Consell de Mallorca adquirí la casa del carrer de Palma, 72 de Santanyí.

“Faltava un impuls definitiu perquè la Casa Museu Blai Bonet i Centre de Poesia Contemporània fos una realitat”, un compromís polític de l’actual equip de Cultura del Consell Insular de Mallorca que vol “un nou espai per entendre la cultura des del sud de Mallorca per a la resta del món”, va anunciar ahir el conseller insular Francesc Miralles en la presentació del projecte.

La Casa Museu Blai Bonet serà un centre de memòria dedicat a donar a conèixer l’obra i la figura de l’autor. A més, com a centre de poesia disposarà d’un espai d’arxiu i biblioteca especialitzat i serà llar de llegats poètics. A banda, des de la Fundació Cases Museu també volen que esdevingui un espai de referència en la divulgació poètica i centre dinàmic, a més d’un espai educatiu amb dimensió local i que serveixi com a refugi poètic.

El projecte costarà un total d’1.550.000 euros al Consell de Mallorca, repartits amb una dotació anual enguany de 125.000 €; el 2018, de 900.000 € i el 2019, de 540.000 €. Miralles també va destacar que “el Consell disposa en aquests moments del finançament necessari per abordar la creació de la Casa Blai Bonet gràcies a una gestió econòmica i financera eficient de la institució, que ha permès reunir recursos propis per impulsar la cultura i el patrimoni”.

El projecte abraça diferents dimensions, com va explicar la directora de la Fundació Casa Museu, Carme Castells: “La Casa Blai Bonet, com a espai destinat a donar a conèixer l’autor i la seva obra, forma part d’un concepte més ampli de Centre de Poesia”. La Casa Museu Blai Bonet i Centre de Poesia Contemporània disposarà d’un espai permanent dedicat a l’autor i la seva obra i també per a mostres temporals amb una sala polivalent. A banda, hi haurà un arxiu, documentació i biblioteca que reunirà el llegat de Blai Bonet, però també d’altres poetes rellevants de Mallorca com Miquel Àngel Riera, Damià Huguet i Miquel Bauçà. El centre, l’entenem com un espai de dinamització regular”, va afegir Castells.

Projecte arquitectònic

Pel que fa al projecte arquitectònic, el marès i la pedra de Santanyí en seran les grans protagonistes, ja que s’ha erigit una torre de pedra massissa a la part de nova creació de l’edifici realitzada per l’arquitecte Biel Arbona, qui després de 8 anys d’haver guanyat el concurs arquitectònic –entre més de 51 propostes que s’hi presentaren– veurà fet realitat el seu projecte. Aquesta transformació de la llar en centre públic concilia tots els usos requerits pel projecte cultural i respecta la memòria de l’espai viscut amb la conservació de racons i elements singulars, lligats a la memòria de l’autor i del seu temps. La casa ampliarà la seva superfície i passarà de tenir 190 m2 als 400 m2 que preveu el nou projecte. Recordem que fou l’any 2009 quan el projecte de Biel Arbona, titulat RAOR, va guanyar el concurs per a la reforma i condicionament de la Casa Museu Blai Bonet. La reforma té una durada prevista de dos anys i mig. Pel que fa a la inauguració, s’espera que sigui entre l’octubre i el desembre del 2019.

Per Biel Arbona, el projecte de reforma i creació del Centre de Poesia Contemporània té molt en compte els materials i l’entorn en què s’ubica, a més de l’univers literari de Blai Bonet. “El material per excel·lència en aquesta zona és la pedra de Santanyí, que crea textures molt característiques”, explicà l’arquitecte. “Les pedreres són una font d’inspiració del projecte, que miren cap a la mar però també cap a la terra, i entorn de les quals es creen una sèrie de relacions espacials màgiques. Parlam d’un edifici on predomini allò que és massís sobre del buit, un edifici simbòlic, singular i icònic basat en el seu ús cultural”.

Refugi poètic

Una de les novetats de la Casa Museu Blai Bonet és que a la part nova s’han projectat dues estances per poder rebre investigadors, escriptors, poetes o traductors o per fer residència al poble de Santanyí, una cosa que fins ara no existia a cap casa museu ni institució pública a Mallorca i que farà encara més viu el projecte de casa museu del poeta. El refugi poètic estarà ubicat a la torre de marès de nova creació.

El corral també serà una de les parts principals de la Casa Museu, un pati central que conservarà la cisterna de Blai Bonet i servirà de centre neuràlgic de la casa i per fer-hi activitats i esdeveniments. L’entrada principal serà per darrere, és a dir, pel carrer de Campos, i la part de davant del carrer de Palma conservarà alguns dels elements de la casa antiga de Blai Bonet, la resta serà tot de nova creació.

El calendari que preveu el Consell ha començat aquest 2017 amb la revisió del projecte bàsic, la sol·licitud de llicència d’obres, i entre juliol i desembre demanaran la llicència. El 2018 s’executaran les obres i es farà el projecte museogràfic. I per al 2019 pretenen aconseguir el final d’obra i permisos, el mobiliari, equips i condicionament i la producció i muntatge museogràfic.

stats