Cultura 21/12/2022

Vint-i-cinc anys sense Blai Bonet

La Fundació Mallorca Literària publica un vídeo amb les primeres imatges del futur Centre de Poesia a la casa natal del santanyiner

Aina Vidal

El 21 de desembre de 1997, ara fa 25 anys, Blai Bonet moria a Cala Figuera. Considerat un dels escriptors més influents de la literatura catalana del segle XX, Blai Bonet va conrar tots els camps de la literatura, des de la novel·lística al teatre, passant perla crítica d'art. Per sobre de tot, era poeta -"El poema és poesia lírica; la novel·la, poesia èpica; el teatre, poesia dramàtica"-, i va establir en la seva obra un diàleg incessant en el qual ressonen les veus i les creacions de Joan Alcover, Costa i Llobera, Jacint Verdaguer, Dámaso Alonso, Machado, Unamuno, García Lorca, Carles Riba, Joan Maragall, César Vallejo, Neruda, Ramon Llull, Ezra Pound, T. S. Eliot, Antoni Tàpies i Pasolini, entre altres. Aquest 21 de desembre, la Fundació Mallorca Literària ha publicat un vídeo en el qual les paraules del poeta introdueixen les primeres imatges de la Casa Blai Bonet, Centre de Poesia, que s'obrirà en els propers mesos a Santanyí, a la que fou la casa natal de l'escriptor.

Nascut el 1926, Blai Bonet va ingressar a deu anys al seminari de Palma, però va interrompre els estudis eclesiàstics arran d'una afecció pulmonar provocada per la tuberculosi. Al seminari va estudiar Humanitats, llatí i grec, a més de Filosofia. A quinze anys, Blai Bonet convivia amb les Geòrgiques, l'Eneida de Virgili i les Metamorfosis d'Ovidi, i va aprofundir en Heràclit, Plató i Aristòtil. Al llarg de la seva vida, Bonet va publicar dotze llibres i va escriure poesia, prosa, novel·la, crítica literària i teatre. A més, va ser reconegut amb diferents distincions com ara la Creu de Sant Jordi i els premis Carles Riba, Ciutat de Barcelona i Lletra d'Or, entre altres. Se'l considera com el poeta que va rompre amb l'Escola Mallorquina.  

"Mestre de la sentenciositat, la capacitat de Bonet per generar versos fulminants, plàstics i densos sembla inexhaurible", en paraules de Pere Antoni Pons. Per la seva banda, Sebastià Alzamora, en un article que commemorava el quinzè aniversari de la mort del poeta de Santanyí, apuntava: "Tingut per extravagant en alguns sectors estrets de pit i de ment de la nostra cultura, Bonet va construir, en literatura, una obra tan rellevant i influent com la que va fer, en pintura, el seu admirat Antoni Tàpies".

El llegat literari de Blai Bonet romandrà a la seva casa natal a Santanyí. Com a Centre de Poesia de Mallorca no només es dedicarà a l'obra de l'autor d'El mar sinó que reunirà els llegats literaris de molts dels poetes més importants de la cultura catalana a l'illa, a més de realitzar una tasca de difusió de la creació poètica actual.

stats