Cultura 15/04/2021

Arxiven la segona causa contra l'il·lustrador Toni Galmés pel llibre humorístic 'On és l'Estel·la?'

Quatre sindicats policials de les Balears el varen denunciar el còmic el juny del 2019 després que el sindicat Jupol posàs una primera denúncia

ARA Balears
2 min
Toni Galmés, en una imatge d'arxiu.

PalmaDesprés de gairebé dos anys de processos judicials, el jutjat numero 12 de Palma ha arxivat la segona causa que hi havia oberta contra l'il·lustrador Toni Galmés pel llibre humorístic 'On és l'Estel·la?', segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat l'Editorial Comanegra a través de les xarxes socials. Aquesta causa va començar amb una primera denúncia del sindicat Jupol, que es va querellar contra Comanegra, Galmés i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Posteriorment, quatre sindicats policials de les Balears (SUP, CEP, UFP i SP) varen presentar-ne una altra el juny del 2019 davant la Fiscalia de les Illes Balears.

Tal com varen explicar en el seu moment en un comunicat, els sindicats policials consideraven que On és l'Estel·la? conté “insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l'odi contra les forces i cossos de seguretat de l'Estat”, i que l'obra fa una "apologia completa del colpisme separatista català". També varen titllar de "vexatòria, insultant i humiliant" l'actuació del Govern balear per haver-li atorgat una subvenció de 1.000 euros a l'obra a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

Davant d'aquestes acusacions, Galmés es va emparar en la llibertat d'expressió davant el jutge i va aclarir que es tracta d'un llibre humorístic per a adults –i no per a nins, com varen exposar els sindicats en un primer moment–. També va demanar disculpes per si algú s'havia sentit ofès.

On és l’Estel·la? és una obra humorística i satírica dedicada a un públic adult que repassa alguns dels episodis més transcendentals del Procés català, com les manifestacions de la Diada, el 1r d’octubre, el 20-S, l’escorcoll d’impremtes o la manifestació de Brussel·les. Es va publicar per primera vegada el 1r d'octubre del 2018 i ja van per la quarta edició.

stats