Cultura 04/09/2019

L'editorial Comanegra llança un manifest per la "llibertat de publicació" davant la persecució d''On és l'Estel·la'

L'editorial i l'autor del llibre, Toni Galmés, estan citats als jutjats de Palma en un acte de conciliació amb el sindicat policial Jupol el 25 de setembre, on hauran d'acceptar o no la retirada del llibre

E. Navarro
2 min
El manifest ha estat publicat a Change.org i ha aconseguit devers les 500 firmes en menys de 24 hores

PalmaComanegra, l'editorial que ha publicat el llibre humorístic sobre el Procés 'On és l'Estel·la', ha llançat un manifest per la "llibertat de publicació" a tres setmanes de comparèixer en un acte de conciliació amb el sindicat policial Jupsol al Jutjat de Primera Instància núm. 15 de Palma. A aquest acte, també hi estan citats l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i la -ja desapareguda- Conselleria de Cultura.

Allà, l'editorial haurà d'acceptar o no els reclams que fa la Jupsol, que són l'"eliminació i retirada" dels exemplars del llibre, i la prohibició i distribució tant de la publicació com de "futures edicions similars". "Anam al Jutjat a dir que no acceptarem la retirada del llibre", han explicat fonts de l'editorial a l'ARA Balears. La defensa de Comanegra i Galmés l'assumirà Drets.cat.

Jupsol també demana que es demani disculpes al cos perquè considera que el còmic "denigra" la seva imatge. "Ni Comanegra ni Toni Galmés demanaran disculpes per la publicació d''On és l'Estel·la", exposen al manifest, publicat a Change.org com una "petició" a l'estat espanyol, que ja ha aconseguit devers 500 signatures. Consideren "intolerable la petició de retirada del llibre" i reben com una "gran amenaça a tot el sector cultural que es pretengui instaurar qualsevol mena de censura prèvia a les obres que demanen suport públic".

A més a més, asseguren que "alguns sindicats policials han reclamat la revisió de tots els ajuts públics a publicacions susceptibles d'incórrer en ofenses als cossos de seguretat de l'Estat", amb referència a la subvenció de l'IEB que va rebre el còmic de Galmés. De fet, també la delegada del govern espanyol a les Balears va fer declaracions en aquesta línia, demanant "algun tipus de control" sobre els continguts dels llibres subvencionats. Respecte d'aquest punt, el manifest defensa que "no pot tolerar-se cap forma de 'control previ' dels continguts subvencionables per raons polítiques".

stats