Societat 13/06/2019

Toni Galmés, tranquil davant l'amenaça de denúncia policial: "Dibuix el que vull"

L'STEI Intersindical ha donat suport a l'autor, rebutjant "qualsevol atac a la llibertat d'expressió"

E. N.
3 min
Toni Galmés, tranquil davant l'amenaça de denúncia policial: "dibuixo el que vull"

PalmaEls sindicats de la Prefectura Superior de Policia de les Balears volen denunciar el Govern balear per subvencionar el llibre 'On és l'Estel·la?' (Comanegra), de l'il·lustrador manacorí Toni Galmés, segons ha publicat l''Última Hora'. Al·leguen que la segona edició d'aquesta obra conté “insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l'odi contra les forces i cossos de seguretat de l'Estat” i que “és intolerable que existeixin publicacions infantils a les Illes on s'instiguin els nins contra els agents de l'autoritat”.

'On és l'Estel·la' és una obra humorística i satírica per a adults que repassa alguns dels episodis més transcendents del procés català, com les manifestacions de la Diada, l'1 d'Octubre i el 20-S. Toni Galmés ha assegurat que no ha tingut temps d'informar-se de l'ocorregut: “Només sé que s'han ofès, però no sé per què”, ha dit. Ha afegit que “crec que puc dibuixar el que vull, no hi ha cap lloc on digui que no puc dibuixar el que vulgui, i Comanegra també té el dret a encarregar-me el que vulgui”.

Imatge del comunicat de Comanegra, després de l'amenaça de denúncia policial

Per part seva, l'editorial Comanegra argumenta que queda clar que és un llibre per a adults: “A la coberta del llibre apareix un +18, una icona que no deixa dubtes; a la primera edició en clara preeminència a la portada; a la segona edició (quan el llibre ja té prou recorregut), a la contraportada per raons evidents de disseny”, han expressat en un comunicat de premsa. També asseguren que el llibre apel·la al sentit de l'humor ja des de la contraportada. “Ens emparam en el dret de llibertat d’expressió”.

Dos exemples mal trobats

A més, l'editorial també critica que els dos exemples que cita l''Última Hora' com a "més ofensius" segons els policies són dibuixos fets a partir d'imatges reals i “basats en notícies del moment”. Un d'aquests mostra un policia que desallotja una manifestant amb les mans a les seves parts íntimes. L'editorial adjunta al comunicat la imatge real en què es basa la vinyeta.

L'altre dibuix és el d'un policia disparant aigua a la cara d'un altre agent en el context d'un dia d'estiu a una piscina. Comanegra assegura que “es veu clarament que la pistola és d'aigua en un ambient festiu”. En tot cas, afegeix, “l'autor del llibre es va inspirar en fets que van ocórrer durant el Procés, com seria el vídeo gravat l’1 d’octubre en què es mostra un policia pegant a un company.

Comunicat conjunt dels sindicats policials

Les organitzacions sindicals de la Policia Nacional de les Balears –SUP, CEP, UFP i SPP– han fet públic aquest dimecres un comunicat conjunt en què qualifiquen el llibre de “pamflet” dirigit “per a la seva presentació al públic infantil”. Opinen que és una “apologia completa al colpisme separatista català” i que “més enllà de les possibles actuacions legals que es puguin dur a terme contra els autors materials d'aquestes injúries, el que realment remou les nostres consciències i no ho perdonarem sota cap concepte és l'actuació vexatòria, insultant i humiliant del Govern de les Illes Balears”. En aquesta línia, han instat els seus afiliats i components de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a no acudir a cap acte oficial “de l'insultant Govern”.

Suport d'STEI Intersindical a Galmés

L'STEI Intersindical ha manifestat, mitjançant un comunicat de premsa, el seu suport al Toni Galmés i al Govern de les Illes Balears davant l'amenaça de denúncia per part dels sindicats de policia. Argumenten que "l'obra en qüestió és una publicació satírica, destinada al públic adult", i que "la subvenció atorgada per l'IEB es va fer amb criteris objectius, ja que les bases no permeten ni supervisar ni censurar continguts". A més, el sindicat ha rebutjat "qualsevol atac a la llibertat d'expressió" i ha mostrat suport a la "creació artística" i a l'autor "al qual es vol limitar, amb amenaces i denúncies, la llibertat creativa".

stats