Les lluites contra els nazis de Walter Benjamin i Albert Camus, a les Jornades d'Estudis Locals d'Eivissa

Les ponències, que es faran entre els dies 24 i 26 de novembre, també són un homenatge a Xicu Lluy, periodista i investigador compromès amb la memòria històrica de la pitiüsa gran

El filòsof Walter  Benjamin –mort fa  80  anys– i l'escriptor Albert  Camus –mort fa  60  anys– són els protagonistes de la segona edició de les Jornades d'Estudis Locals d'Eivissa que organitzen l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera ( AHEIF ) i l'Ajuntament d'Eivissa. Aquests dos intel·lectuals estan vinculats a l'illa: hi passaren els primers anys de la dècada del 1935, abans que el món esclatàs en guerra contra el feixisme.  Benjamin  ho va fer en dues ocasions, el 1932 i el 1933, i  Camus  el 1935, encara molt jove. El primer  patí com a jueu i intel·lectual la persecució nazi, i el segon  s'enfrontà al nazisme. Jueus i nazis a les Illes és el títol d'aquestes Jornades d'Estudis Locals. Les ponències es faran entre els dies 24 i 26 de novembre. La coordinadora és  Fanny  Tur Riera, directora de l' AHEIF .

Un altre homenatjat serà  Xicu   Lluy , periodista i investigador nascut a Eivissa el 1963, que morí l'any 2012 amb només  48  anys. Des de l'organització d'aquestes jornades assenyalen que "firma alguns estudis imprescindibles per a la recuperació de la memòria històrica, com ara Eivissencs i formenterers als camps nazis, Premi de la Nit de Sant Joan de 1993 en la categoria C de l'Institut d'Estudis Eivissencs i editat per l'entitat l'any 1995, o Els nostres deportats: republicans de les Balears als camps nazis, editat el 2013 per  Documenta  Balear".  Lluy  fou un col·laborador del Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, tant en les seves activitats com en l'elaboració del mapa de fosses.

Programa

Així, dimarts, dia 24 de novembre, s'inauguraran les jornades (a les 19.15 h ). Impartirà la primera ponència –totes es faran a la sala Jordi  Juan  Riquer de l'Espai Cultural Can Ventosa d'Eivissa– Jordi  Maíz , doctor en Història i professor la UNED: Intolerància i antisemitisme al món contemporani. Començarà a les 19.30 h.  Després, a les 20 h el periodista, professor i doctor en Història Contemporània Manuel Aguilera oferirà la conferència Nazis i feixistes a les Illes Balears: la  Legion  Condor i l' Aviazione  Legionaria La primera jornada acabarà amb la comunicació ( 20.30 h ) Jueus refugiats a Eivissa, a càrrec de José Miguel L. Romero, investigador i periodista.

La persecució dels xuetes a Mallorca, conferència que oferirà Laura Miró, historiadora i doctoranda sobre la qüestió xueta els segles XIX i XX, donarà inici al segon dia d'estudis locals, dimecres 25, a les 19.30 h. A les 20 h parlarà el col·laborador de l'ARA Balears Francesc M.  Rotger , periodista i professor-tutor de la UNED Illes Balears. La seva ponència es titula Albert  Camus  i el seu combat contra el nazisme. Per acabar el dia, a partir de les 20.30 h, Jaume Gomila Saura, filòleg, professor i gestor cultural, impartirà la xerrada Albert  Camus  i les Illes.

L'últim dia d'aquestes jornades serà dijous, dia 26 de novembre. Obrirà el capvespre la conferència La premsa local de l'època davant el nazisme, que anirà a càrrec d'Antonio  Viñarás , doctor en Història Contemporània. El col·laborador de l'ARA Balears, professor i investigador Antoni Janer serà el següent ponent, amb una xerrada titulada Nazis i jueus a Mallorca. La comunicació de Joan Pérez  Ventayol , professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents, clourà les jornades. El títol de la seva ponència és Walter  Benjamin  i la qüestió jueva en el seu pas per les Pitiüses i Catalunya.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF