Gastronomia

Si du poma, tonyina i cogombre, continua essent un trempó mallorquí?

Amb la globalització gastronòmica i la modernització dels plats tradicionals han sorgit un gran nombre receptes i variacions d'aquesta ensalada d'estiu

El trempó, el plat tradicional per excel·lència de les cases mallorquines durant l'estiu
03/07/2025
1 min

PalmaArriba l'estiu i la calor, i el trempó es converteix en el plat per excel·lència de les cases mallorquines. Bo de preparar, refrescant i elaborat amb productes locals i de proximitat, és l'acompanyament ideal per a tota mena de plats, inclòs el pa amb oli, un altre dels protagonistes dels sopars a la fresca d'estiu a Mallorca. Aquesta recepta es caracteritza per la seva senzillesa: tomàtiga, ceba i pebre verd tallats a trossets petits i trempats amb oli, sal i un poc de vinagre.

Els ingredients de la recepta tradicional del trempó mallorquí.

El nom d'aquest plat ve de 'trempar', i, per tant, s'escriu amb "e". En els darrers anys, amb la globalització gastronòmica i la modernització de tots els plats tradicionals, han sorgit un gran nombre de noves receptes i variacions d'aquesta ensalada d'estiu.

La modernització ha arribat fins a tal punt que s'han fet fins i tot còctels simulant el gust del trempó mallorquí. Encara són molts els que creuen que un bon trempó no ha de dur cap ingredient més que tomàtiga, pebre i ceba, però el nombre de receptes i variacions que existeixen és infinit.

Us oferim un seguit de noves receptes d'aquest plat tradicional de l'estiu mallorquí.

1.
Trempó amb olives i tonyina

És una de les variants més habituals del trempó. En aquesta versió s’hi afegeixen dos ingredients nous: tonyina i olives.

Trempó mallorquí amb tonyina i olives trencades
2.
Trempó amb poma

Per als amants de la combinació de dolç i salat, afegir poma al trempó pot ser una bona opció.

Trempó amb poma
3.
Trempó convertit en ciurons trempats

Ciurons, tonyina i ous mesclats amb trempó. Aquesta nova recepta és molt habitual per dur en carmanyola.

El trempó és també la base de moltes receptes d'estiu
4.
Trempó amb sípia

Aquesta nova recepta inclou peix al trempó i el converteix en plat principal, en lloc de simple acompanyament.

Trempó amb sépia
5.
Deconstrucció de trempó

Aquesta recepta separa els ingredients per capes i intenta oferir un toc avantguardista a la recepta tradicional.

Trempó modern
6.
Trempó amb un toc més amarg

El cogombre i les olives trencades són el complement perfecte per al trempó, especialment per als amants dels gustos més amargs.

Trempó amb cogombre i olives trencades
stats