Política Cort 11/11/2023

Més doblers en dietes per a menys regidors: l’altra cara dels pressupostos de Cort

L’Ajuntament de Palma elimina pràcticament totes les subvencions nominatives en els pressupostos del 2024, entre elles les del Teatre Sans, la de la Federació Gitana o les de feminisme i LGTBI

4 min
El primer tinent de batle, Javier Bonet; el batle, Jaime Martínez, i la segona tinent de batle, Lourdes Roca.

PalmaLa versió oficial, la de l’Ajuntament de Palma, és que els pressupostos del Consistori per al 2024 són “històrics”, que la despesa social ha pujat i que les arques municipals reforçaran, principalment, la seguretat, la neteja i la mobilitat. Però el que el batle, Jaime Martínez, no ha explicat –per exemple– és que Cort fulmina pràcticament totes les subvencions nominatives, és a dir, aquelles que es pressuposten per a destinataris en concret. Tampoc no ha explicat que han decidit triplicar la partida destinada a les dietes de l’equip de govern i duplicar les seves despeses en transport, o que l’any que ve compraran cotxe nou per a la batlia. L’ARA Balears ha tingut accés a un document que conté aquests i altres detalls de la lletra menuda dels pressupostos del Partit Popular per al 2024. 

Pujades per a l’equip de govern

Es tripliquen les dietes i creix la partida de la festa del Flexas i de l’Atlàntida

Tot i que en començar el mandat van presumir d’haver reduït el nombre de regidors a 11, les despeses de l’equip de govern s’han disparat en els primers pressupostos. Amb quatre regidors menys, el batle i el seu equip s’han apujat un 220% les dietes, en passar de 5.000 euros l’any a 16.000. Així mateix, el pressupost per a “locomoció” –el destinat a desplaçaments, com ara carreres de taxi– ha ascendit un 16%: el 2023 es van pressupostar 6.000 euros i, enguany, 13.000. Sobre això, fonts de l’Ajuntament argumenten que, per elaborar aquestes xifres, han pres com a referència les despeses del primer semestre del 2023 del govern del Pacte, un equip que tenia quatre regidors més. 

Juntament amb això, Cort ha inclòs en els pressupostos una partida de 50.000 euros per canviar el cotxe del batle perquè “té 20 anys i cal renovar-lo”, defensen. Altres quantitats que també creixen són les destinades a productes alimentaris per als òrgans de govern, que pugen de 5.000 euros a 18.200. De la mateixa manera, l’equip de govern ha considerat necessari engreixar substancialment les despeses per a atenció, protocol i representació institucional –que passen de 20.900 euros a 70.000– i les de reunions i conferències –que creixen un 900%, en enfilar-se dels 2.000 euros als 20.000.

Si bé els pressupostos no reflecteixen una inversió en cap gran projecte, sí que es poden percebre quins seran els primers plans a agafar forma aquesta legislatura. És el cas, per exemple, del Centre d’Interpretació de la Ciutat, que volen acollir a les galeries de la plaça Major. Aquest projecte rebrà una primera empenta de 25.000 euros el 2024, mentre que la reforma de la plaça –que n’haurà de modificar els accessos– disposarà de 200.000 euros. Als pressupostos de l’any que ve hi apareixen les reformes de dues places importants de Ciutat més: la plaça d’Espanya –ja en marxa, que rebrà 275.000 euros– i la del Mercat –que haurà d’arrancar amb els 800.000 euros pressupostats. El que també es vol engegar, amb una partida de només 500.000 euros, és el futur museu a l’edifici de Gesa. 

Mentre que certs esdeveniments culturals pateixen retallades en les seves subvencions, d’altres han vist incrementades les seves dotacions. És el cas de l’Atlàntida Film Festival, que passa de 25.000 euros a 35.000, i el de la festa del bar Flexas, que el 2023 va rebre 20.000 euros i el 2024 en rebrà 25.000. Així mateix, el pressupost per a la cerimònia dels premis Ciutat de Palma es duplica i arriba als 30.000 euros. 

Retallades per a les entitats

Eliminen la nominativa a l’Institut Ramon Llull i les entitats feministes

L’altra cara de la moneda són els projectes culturals que, directament, deixaran de rebre subvencions municipals. En alguns casos, com és el del Teatre Sans, d’això pot en dependre la continuïtat. “No sabem què passarà l’any que ve, ni tan sols amb les subvencions d’enguany que estaven inicialment pressupostades i que encara no estan resoltes”, admet el director del teatre, Pere Mestre, després de conèixer que Cort no preveu tornar-los a concedir els 20.000 euros que van aprovar de subvenció enguany. També s’eliminen les nominatives de l’Institut Ramon Llull –era de 60.000 euros– i dels premis Enderrock, el Còmic Nostrum i el Festival de Teresetes, que eren de 15.000 euros cada una. 

A banda d’això, el pressupost per celebrar Sant Sebastià pateix una rebaixa, de prop de 200.000 euros –un 20%–, d’acord amb les partides que apareixen sota aquest concepte. D’altra banda, les jornades d’arquitectura Open House queden sense la subvenció d’aquest 2023 i la del 2024, pressupostades amb 16.000 euros en total. El president de l’associació cultural, Eduard Yuste, qualifica la mesura de “drama”, perquè comptaven amb aquesta injecció per fer front a deutes pendents. 

Tal com s’esperava, les entitats LGTBI i feministes han estat les principals afectades per les retallades en matèria social. Totes les partides que fan referència a aquests conceptes desapareixen. Una de les més importants és la de 40.000 euros per al Centre LGTBI de Palma, que ja no es farà, i la de 45.000 euros destinada específicament a entitats LGTBI. Igualment, s’eliminen uns altres 50.000 euros previstos per a projectes o activitats feministes. Ara, aquestes entitats hauran de presentar-se a convocatòries més obertes, incloses dins Participació Ciutadana o Igualtat d’Oportunitats, i complir els requisits establerts a les bases. Finalment, l’equip de govern de Cort no ha renovat per al 2024 la subvenció de la Federació d’Associacions Gitanes, que ascendia a 35.000 euros.

stats