Pressupostos
Política Cort 09/11/2023

Un de cada cinc euros dels pressupostos de Palma anirà a Seguretat el 2024

El pressupost de Cort serà de 531 milions d'euros l'any que ve, un 8,9% superior al del 2023

3 min
La seu de Seguretat Ciutadana de Cort, al carrer Sant Ferran de Palma.

PalmaL'àrea de Seguretat Ciutadana és la que se'n du més pes dels pressupostos de l'Ajuntament de Palma per al 2024, amb un 21% del total. El batle, Jaime Martínez, ha celebrat aquest dijous que "un de cada cinc euros" es destinarà a aquesta matèria l'any que ve, una proporció que es trasllada en 111 milions d'euros. Martínez ha detallat aquesta i la resta de partides del Consistori que, en conjunt, sumen 531 milions d'euros, una quantitat equivalent a un 8,9% més que el 2023.

Després de Seguretat Ciutadana, les àrees que reben una part més gran del pressupost de Cort són Hisenda, Funció Pública i Govern Interior, amb un 18,57% (98 milions d'euros); Infraestructures i Accessibilitat, amb un 15,08% (80 milions d'euros); i Medi Ambient, Sostenibilitat, Espais Naturals i Benestar Animal, amb un 10,98% (58 milions d'euros). Concretament, el pressupost de Seguretat consistirà en configurar 50 efectius nous de la Policia Local, renovar el parc de vehicles –amb 68 de nous per pal·liar-ne els 78 no operatius– i en més càmeres de videovigilància, mans lliures, radars i drons.

Juntament amb Seguretat Ciutadana, les dues altres matèries que Martínez pretén reforçar amb els pressupostos són la neteja i la mobilitat, que reben les principals partides econòmiques a partir de les empreses municipals. Emaya, per una banda, manté gairebé el mateix pressupost que el 2023, amb 150 milions d'euros, un 4% més. I l'EMT i l'SMAP experimenten un lleuger ascens: l'EMT tindrà 67 milions d'euros (un 9,8% més) i l'SMAP, 10,5 milions d'euros (un 2% més).

El batle ha insistit, una vegada més, que el seu compromís amb la neteja es materialitza en el pla de xoc engegat el mes de setembre, per al qual preveuen contractar 50 operaris més. També es destinarà un milió d'euros a la renovació de contenidors i 4,7 milions d'euros a la de la flota dels camions d'Emaya. Quant a la renovació de xarxes, la dotació passa de 3 milions d'euros a 4,8. Sigui com sigui, Martínez ha remarcat que "aquest increment de recursos en la neteja no suposa ni la pujada de taxes ni la de preus". Així mateix, l’àrea d’Infraestructures rebrà un 26% més de pressupost, que es destinarà, en bona part, a l’eliminació de pintades, al pla de neteja Palma a punt i a la Brigada de 72 hores.

Aparcaments privats i busos i conductors de l'EMT congelats

Encara que Martínez hagi volgut abanderar la mobilitat com un dels tres grans eixos dels pressupostos, la realitat és que el servei públic no queda reforçat amb aquestes inversions. En el cas dels aparcaments de l'SMAP, la quantitat assignada per al 2024 és de 200.000, una xifra que només està pensada per elaborar projectes perquè, tal com ha confirmat el batle, la intenció és que siguin de gestió privada. “Alguns –dels quatre o cinc anunciats– seran concessions. Però l’SMAP ha de fer el projecte i determinar el nombre de places”, ha matisat. 

Quant a l'EMT, els prop de cinc milions d'euros pressupostats per a nous vehicles només tenen la intenció de renovar-ne els obsolets, de manera que la flota no es preveu que creixi el 2024. Tampoc ho farà la plantilla de conductors, encara que l'equip de govern sí que espera que els passatgers augmentin. Segons Martínez, el creixement de l’EMT és “vegetatiu” i per cobrir-lo “són suficients les línies i freqüències” que hi ha a hores d’ara.

Aposta pel Casal Balaguer i el Solleric

Pel que fa a l'àrea de Cultura, Turisme, Esports i Restauració –de la qual se'n donaran més detalls demà divendres–, la quantitat pressupostada és de 52 milions d'euros. En aquest cas, el batle ha apuntat que volen fer "una aposta pels centres del Casal Balaguer i el Solleric". Es faran servir 190.000 euros per reformar integralment el primer i s'invertirà un 50% més en l'oferta del segon. Amb tot, Martínez ha afirmat que "l'àrea de Cultura mantindrà tots els programes propis i incrementarà les noves programacions en un 15%".

A Esports les inversions més grans seran en reformes d'instal·lacions, i a Turisme destaca un increment del 7,2% en el pressupost de la Fundació Palma 365, com també una inversió de 500.000 euros en l'embelliment de la platja de Palma i de Cala Major.

stats