Balears 13/12/2017

Una crisi MÉS

Des de l'esclat del cas Contractes a MÉS fins al seu recent viatge a Punta Cana, repassam els conflictes del vicepresident Biel Barceló aquesta legislatura

M.g.
3 min
Barceló passa per una nova crisi

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, protagonitza l'enèsima crisi des que va entrar a l'Executiu. Ha estat la definitiva: Barceló ha dimitit aquest dimecres capvespre després d'una llarga reunió de l'executiva de MÉS per Mallorca.

Si bé va començar la legislatura amb una certa tranquil·litat, l'ecosobiranista ha intentat frenar diversos cops: des del cas Contractes al seu partit fins al seu viatge gratis a Punta Cana, passant per la implicació de la directora general de Turisme en el cas Cursach. L'ARA Balears en fa un petit repàs.

El cas Contractes, tancat?

Tot i que es va demanar la dimissió de Barceló com a líder de MÉS, a qui varen fer cessar va ser a Ruth Mateu

Va haver de ser l'exconsellera de Participació, Transparència i Cultura, Ruth Mateu, qui presentàs la dimissió al càrrec. Fulminada per la presidenta Armengol, MÉS va voler donar per tancada la crisi del cas dels contractes menors amb aquesta mesura i la dimissió d'altres alts càrrecs de la Conselleria.

Biel Barceló i el president de l’ATB, Pere Muñoz.

Tot i la implicació de la Conselleria de Mateu en el cas, la crisi va esclatar quan 'Diario de Mallorca' va informar que Vicepresidència va realitzar un contracte menor a l'excap de campanya de MÉS, Jaume Gaurau, per elaborar un estudi.

A més a més, aquest octubre Barceló va haver d'acceptar la dimissió del seu número dos a Turisme, Pere Muñoz, com a director gerent de l'Agència de Turisme de les Balears (ATB). La Fiscalia va anunciar que hi va veure "indicis de prevaricació i tràfic d'influències" per haver concedit contractes a Garau.

Cursach el deixa sense aliats

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, es veu implicada en el cas de corrupció i dimiteix

El famós "no passis pena" de la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, va ser una de les expressions que varen fer valer els investigadors per imputar-la en el cas Cursach, ja que el jutge que investiga el cas va arribar a considerar que Turisme s'hauria "doblegat dòcilment" davant dels interessos del magnat per legalitzar Megapark i BCM.

La ja ex directora general de Turisme, Pilar Carbonell, en imatge d'arxiu.

El sumari de la investigació recull converses telefòniques entre Carbonell i la mà dreta de Cursach, Tolo Sbert, en què la policia considera que hi va haver un tracte de favor, ja que s'hi poden sentir frases com l'esmentada. El jutge va imputar a Carbonell presumptes delictes d'ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències i prevaricació.

Carbonell ha estat el segon alt càrrec de la seva Conselleria que ha caigut, ja que va acabar dimitint. El vicepresident va decidir no prendre cap tipus de responsabilitat política.

El viatge a Punta Cana

La gota que ha fet vessar el tassó

El vicepresident Barceló va decidir acceptar un viatge gratuït a Punta Cana. Ho va fer convidat per Canal 4 TV i patrocinat per Air Europa. Barceló col·labora –fins i tot des d'abans d'entrar en el Govern– en un programa d'aquesta televisió. Així, va excusar la seva presència al Carib assegurant que es tractava d'un viatge personal i de la seva vida privada.

Biel Barceló en el viatge a Punta Cana

Ara bé, han estat moltes les veus crítiques amb aquesta decisió. El vicepresident va fer el viatge mentre el Parlament debatia la polèmica Llei d'urbanisme, que ha obert ferides. Però el més destacable és que, amb aquest viatge, Barceló incompleix els codis ètics del Govern i del seu partit, perquè es prohibeix acceptar regals excepte en ocasions protocol·làries.

Una de les primeres persones que va fer crítiques pel seu comportament va ser, precisament, la seva companya de coalició, Fina Santiago. Tant la presidenta del Govern, Francina Armengol, com altres membres del seu partit han destacat que es tracta d'un "error" de Barceló.

stats