Anticorrupció veu indicis de prevaricació i tràfic d'influències en els contractes de Muñoz i Mateu

La Fiscalia dubta de la legalitat de l'adjudicació d'alguns contractes del Govern a l'antic assessor de campanya del partit ecosobiranista

Els fiscals d'Anticorrupció  Juan Carrau i Ana Lamas han interposat una querella criminal per prevaricació i tràfic d'influències en l'adjudicació d'alguns contractes del Govern contra el director general de l'Agència de Turisme de les Illes Balears, Pere Muñoz; l'exconsellera de Transparència, Cultura i Esports Ruth Mateu; l'excoordinador de campanya de MÉS Jaume Garau; l'exdirector general de Cultura Jaume Gomila, i l'exdirector de l'Institut d'Estudis Baleàrics Josep Ramon Cerdá, i altres responsables de l'empresa Regio Plus Consulting, que va obtenir contractes de Cultura presumptament fraccionats per evitar el concurs públic.

Segons han confirmat fonts judicials, la denúncia ha estat registrada davant el Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma, que exercia les funcions de guàrdia, si bé encara no ha estat admesa a tràmit.

Mateu, qui ha assegurat a l'ARA Balears que no té constància de la querella i que se n'ha assabentat a través de la premsa,  fou cessada com a membre del Govern després de fer-se públic que el seu departament havia concedit a empreses de Garau diversos contractes sense concurs que des del punt de vista de la legalitat eren dubtosos.

La formació ecosobiranista va mantenir que en cap cas no va donar indicacions als càrrecs públics perquè contractassin les empreses de Garau i van assenyalar l'empresari. "Ningú més que ell no tenia coneixement de tots els contractes que s'hi havien fet", asseguraren.

Investigació en marxa

Després que les notícies inundassin els mitjans, el  Ministeri Fiscal va decidir obrir diligències d'investigació a l'abril sobre els contractes d'empreses lligades a Garau tant amb el Departament de Cultura com amb les conselleries de Medi Ambient i Turisme, dirigida aquesta darrera pel líder de MÉS i vicepresident del Govern, Biel Barceló.

El cessament de Mateu i de la majoria del seu equip de la Conselleria generà una crisi que va acabar amb la sortida del Govern de MÉS per Menorca perquè considerava que l'aleshores consellera havia estat utilitzada com a "cap de turc" i li havien carregat responsabilitats que no li corresponien.

Des de MÉS per Mallorca no han pogut confirmar la interposició de la denúncia, si bé han informat que aquest horabaixa oferiran una roda de premsa. 

Reaccions institucionals

El Govern de les Illes Balears ha informat a aquest diari que no es pronunciarà sobre la seva personació fins que el jutge no decideixi obrir diligències. D'admetre's a tràmit la querella per part del jutjat, el més habitual seria que s'hi personàs com a acusació.

La portaveu parlamentària del Partit Popular, Marga Prohens, ha criticat que Biel Barceló "opti per fer mutis" i que a hores d'ara encara no hagi presentat la seva dimissió. A més, la portaveu acusa Barceló d'haver "arrossegat tot el seu executiu cap aquesta situació" i de "mentir en seu parlamentària".

La secretària política de Podem, Laura Camargo, per part seva, n'ha tornat a demanar la dimissió.  Andreu Alcover, portaveu dels socialistes, ha afegit que cal "esperar a la decisió dels tribunals", si bé ha advertit que "la responsabilitat política ja va ser assumida quan va dimitir Ruth Mateu".

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF