La Fiscalia Anticorrupció obre diligències per investigar els contractes de MÉS a Jaume Garau

Les mesures foren decretades d'ofici pel fiscal superior Bartomeu Barceló divendres passat

Barceló atén el mòbil durant el ple del Parlament d'aquest dimarts. / ISAAC BUJ

La Fiscalia Anticorrupció ha obert diligències per investigar si existeix alguna irregularitat en els contractes que les conselleries del Govern de les Illes Balears comandades per MÉS feren amb Jaume Garau.

Segons ha informat la Fiscalia, divendres passat el fiscal superior Bartomeu Barceló, d'ofici, va ordenar l'obertura d'unes diligències d'investigació penal davant les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació sobre la contractació del que fou cap de campanya dels ecosobiranistes.

El mateix divendres ' Diario de Mallorca' havia publicat que el departament de Cultura havia fraccionat dos contractes per tal d'adjudicar-los a Garau sense necessitat de realitzar un concurs públic.

Així, la Fiscalia investigarà sis adjudicacions a dues empreses de Garau. Vicepresidència del Govern, és a dir, Biel Barceló, li'n va adjudicar dos; la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, dos més; la Conselleria de Medi Ambient de Vicenç Vidal, un altre i la regidoria d'Urbanisme de Cort, encapçalada per Antoni Noguera, un altre.

Divendres passat Ruth Mateu va dimitir com a consellera de Transparència, Cultura i Esports ho va fer de manera voluntària, per "coherència" i com a "mesura de contundència" després d'admetre que la contractació de Jaume Garau havia estat "poc ètica". Així, en compliment del codi ètic havia pres la decisió. És la mateixa justificació que va oferir la presidenta del Govern, Francina Armengol, per justificar la dimissió.

Tant Mateu com Armengol defensaren la legalitat dels contractes, fins i tot dels dos del departament de Cultural sospitosos d'haver-se fraccionat per evitar el concurs públic.

En el ple del Parlament celebrat aquest dimarts, Armengol s'ha ofert per col·laborar amb la Fiscalia. La presidenta ha destacat la diferència entre l'actitud del seu Govern, que "dona la cara", i la del PP quan s'ha enfrontat a casos de presumpta corrupció.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF