Els contractes menors de Transparència, sota la lupa

La consellera, Ruth Mateu, demana la compareixença urgent al Parlament

La crisi dels contractes menors de MÉS ha causat un terratrèmol de gran magnitud entre les files ecosobiranistes i, fins i tot, amenaça l'estabilitat del Pacte. Segons ha pogut saber l' ARA Balears, el Govern ha encarregat auditories exprés als cinc contractes que, tal com va avançar Diario de Mallorca, diversos consellers de MÉS van adjudicar, sense concurs públic, a les empreses de l'excap de campanya de la formació Jaume Garau.

En principi, no s'espera que es prengui cap decisió abans de dilluns, quan hi haurà una reunió de la Comissió d'Ètica Pública, un organisme constituït el passat mes de febrer i encarregat de vetlar pel compliment de les normes contingudes al Codi ètic del Govern. Ara mateix, els contractes que generarien més dubtes són els que va assignar la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports. La seva responsable, Ruth Mateu, de fet, ja hauria demanat la compareixença urgent al Parlament, segons les fonts consultades.

Aquests contractes, assignats el maig i el juny del 2016, són un estudi sobre "l'impacte econòmic de les activitats culturals" i un altre sobre el perfil del públic que assisteix als concerts de l' Orquestra Simfònica. En canvi, un altre de menor adjudicat per la Conselleria de Medi Ambient es considera fora de tota sospita.

Al llarg del dia, s'estan mantenint diverses reunions tant en l'àmbit de la Conselleria de Transparència com de les dues coalicions ecosobiranistes, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca. Segons ha pogut comprovar l'ARA Balears, els nirvis i les sospites entre els ecosobiranistes estan disparats i diverses fonts han assenyalat que es tracta d'un conflicte intern, tot i que alguns membres d'aquest partit també atribueixen al PSIB una part de la responsabilitat en les filtracions que han desencadenat l'escàndol. Els ànims estarien especialment crispats entre els membres de MÉS per Menorca, partit del qual depèn la Conselleria, que, ara per ara, es troba assenyalada.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF