CRISI DE GOVERN

MÉS per Mallorca inicia el procés per expulsar Garau

L’excap de campanya, assenyalat per la cúpula

MÉS per Mallorca salva el cap del vicepresident, Biel Barceló, però condemna l’excap de campanya Jaume Garau. La coportaveu ecosobiranista, Bel Busquets, va anunciar l’inici “amb totes les garanties” del procés d’expulsió de Garau, a qui des de la formació s’assenyala per bona part de la magnitud de l’escàndol. Busquets va comparèixer acompanyada per l’altre coportaveu, David Abril, i va admetre que la formació havia comès un “error polític”. “Demanam disculpes a la ciutadania en general i a totes lespersones que han confiat en el nostre projecte en particular”, hi va afegir.

La formació manté que en cap cas va donar indiciacions als seus càrrecs públics perquè contractassin les empreses de Garau i van assenyalar l’empresari. “Ningú més que ell tenia coneixement de tots els contractes que s’hi havien fet”, asseguren. “De fet -hi afegeixen- assistim amb estupor a la proliferació d’empreses que apareixen en aquest entramat empresarial”. A banda d’iniciar el procés d’expulsió, la formació es compromet a no tornar a contractar les empreses de Garau.

Abril, per la seva banda, va insistir que les diferents conselleries implicades en la polèmica desconeixien que Garau estava obtenint contractes d’altres departaments, circumstància que fou confirmada des de les tres conselleries implicades a l’ARA Balears. “No hem estat prou espavilats per veure aquesta situació”, va lamentar. “Volem pensar que el que s’ha contractat són coses necessàries”, hi afegí.

La formació no es va voler pronunciar sobre l’origen de les filtracions que han acabat sacsejant l’estabilitat del Govern, en especial el contingut d’un xat del Consell polític, publicat per Diario de Mallorca i en què Mateu afirmava que no podia controlar tots els contractes menors de la seva Conselleria i que va començar a moure el focus de la polèmica de Barceló a la ja exconsellera de Transparència. “El Consell polític és un òrgan ampli”, es va limitar a dir Busquets.

Mateu demana tancar files

Els ecosobiranistes van celebrar, també, una assemblea per valorar la situació generada arran de la ‘crisi dels contractes menors’. Mateu hi va participar i va fer entendre que havia accedit a dimitir per salvar Barceló, segons van assenyalar a l’ARA Balears alguns dels presents a la reunió. En aquest sentit, l’exresponsable de Transparència va demanar tancar files perquè si no, va assenyalar, la seva renúncia no haurà servit per a res. Durant l’assemblea, s’hauria posat de manifest que el gran vencedor de la crisi és el PSIB. Amb tot, el blanc de moltes crítiques fou Garau, que un càrrec del partit va arribar a titllar d’“indigne”.

Encara no queda clar que la crisi provocarà rodaments de caps entre els ecosobiranistes mallorquins. Ahir un càrrec mitjà d’una de les dues conselleries afectades donà per feta la seva destitució.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF