CRISI POLÍTICA

Dimiteix la consellera balear de Cultura, Ruth Mateu

La responsable de Participació i Transparència deixa el càrrec pels contractes a dit al cap de campanya de MÉS Jaume Garau. La caiguda de Mateu arrossega tres alts càrrecs més: Jaume Gomila, Mar Rescalvo i Xavier Bacigalupe

/ ISAAC BUJ

La consellera de Participació, Transparència i Cultura, Ruth Mateu, ha presentat aquest divendres la dimissió arran de la  crisi dels contractes menors de MÉS, que  ha causat un terratrèmol de gran magnitud entre les files ecosobiranistes. La presidenta de les Illes Balears,  Francina Armengol, ha acceptat aquest mateix divendres la renúncia de la consellera. "Agraesc que la consellera hagi assumit voluntàriament la responsabilitat", ha dit en roda de premsa Armengol, que encara no ha decidit qui en serà el substitut. 

La caiguda de Mateu arrossega tres alts càrrecs més: Jaume Gomila, director general de Cultura; la menorquina  Mar Rescalvo, g erent de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Xavier Lluís Bacigalupe, secretari general de la Conselleria i president de la Comissió d'ètica del partit.

Sobre els contractes, la presidenta i secretària general del PSIB ha estat clara: "Estèticament no m'agraden gens". "La Conselleria de Transparència és l'encarregada del vetlar pel codi ètic de tot el Govern balear i, per tant, la seva titular ha assumit la responsabilitat pels dubtes sorgits respecte d'aquests contractes", ha subratllat.

La cap de l'Executiu ha assegurat que encara no té pensat qui substituirà Mateu al capdavant de l'àrea de Transparència, Cultura i Esports, i no ha descartat remodelar el gabinet. "Deixin-me un temps per reflexionar", ha dit als periodistes que han insistit sobre aquesta qüestió.

Altrament, Armengol ha afirmat que "no hi ha cap motiu en aquests moments" perquè presenti la dimissió el vicepresident de l'Executiu i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ni el conseller de titular de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.

El nou president del PP balear, Biel Company, no ha perdut l'ocasió de carregar contra Armengol: " No s'ha atrevit a cessar (el vicepresident Biel) Barceló", ha dit.

"El partit està al·lucinant"

"Hi haurà dimissions" avui mateix de càrrecs de MÉS en el Govern balear i possiblement de MÉS per Menorca, ha assegurat aquest divendres el coportaveu de MÉS per Mallorca David Abril. 

"El partit està al·lucinat" amb el que està succeint i "assumirem de manera clara i contundent les responsabilitats", ha assegurat.

Els coportaveus de MÉS per Mallorca, David Abril i Bel Busquets, han ofert una roda de premsa amb relació als sis contractes formalitzats des de tres conselleries del Govern de les Illes Balears i la regidoria d'Urbanisme de Palma amb les empreses del cap de campanya del partit ecosobiranista en les passades eleccions autonòmiques, Jaume Garau, que també ha estat expulsat del partit. 

El departament de Mateu hauria fraccionat el contracte d'un sol treball per concedir-lo a dues empreses lligades a Garau sense haver de convocar un concurs públic.

En total, la suma dels contractes realitzats en l'actual legislatura ascendeix a 155.000 euros.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF