Barceló accepta la dimissió de Muñoz pels contractes a Jaume Garau

El director de l'ATB continuarà en funcions, com a mínim, fins a la World Travel Market que se celebra a principis de novembre 

El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha anunciat aquest dimarts que ha acceptat la dimissió de Pere Muñoz, fins ara director gerent de l'Agència de Turisme de Balears (ATB). Ha estat uns dies després que la Fiscalia anunciàs que veu "indicis de prevaricació i tràfic d'influències" en les seves actuacions per haver concedit contractes des del seu càrrec al cap de campanya de MÉS durant la darrera campanya electoral, Jaume Garau.

Canvia així el posicionament que el vicepresident va adoptar la setmana passada, quan va preferir rebutjar la dimissió de Muñoz en espera que es concretàs més la investigació del cas, que també implica l' exconsellera Ruth Mateu, l'exdirector general de Cultura Jaume Gomila i  l'exdirector de l'Institut d'Estudis Baleàrics Josep Ramon Cerdá –tots ells dimissionaris des que va esclatar el cas i abans que la Fiscalia anunciàs que investigaria el fraccionament de contractes concedits a empreses de Garau.

Barceló ha explicat al Parlament que, després de "reflexionar" durant uns dies, s'ha pres la decisió d'acceptar la renúncia de Muñoz, però ha assegurat que ha estat per una "qüestió d'ètica" i de "responsabilitat política", tot i que ha considerat que ja es van assumir responsabilitats, en una clara menció a la dimissió de la consellera Mateu, que va provocar la sortida de MÉS per Menorca del Govern per veure's com a cap de turc d'un fet del qual Biel Barceló era el principal responsable.

En demanar-li pel diputat del PP Antonio Gómez, Barceló ha defensat "la feina que s'ha fet des de l'ATB" des que Muñoz és al capdavant de l'ens i ha insistit en el fet que "no hi ha res mal fet" que justifiqui la dimissió del director de l'ATB. 

La investigació està en marxa des del passat mes d'abril, quan la Fiscalia va decidir obrir diligències després del rebombori mediàtic i des de MÉS per Mallorca van assenyalar exclusivament l'empresari per ser ell l'únic que "tenia coneixement" dels contractes que s'havien signat. De fet, en el seu moment Barceló va assegurar que havia donat ordres expresses als seus directors generals per evitar contractes amb el seu coordinador de campanya. La setmana passada, però, la Fiscalia es va querellar contra els càrrecs esmentats.

Carta

Muñoz va fer arribar ahir al vicepresident una carta en què afirma que "d'aquí a uns mesos es demostrarà que hem fet les coses ben fetes i tots els que ens han prejutjat veuran que no tenien raó i que, probablement, som els que més s'hi han deixat la pell per complir el servei públic que se'ns ha encomanat". També se li ofereix per a allò que Barceló "hagi de menester" i li recorda que està a la seva disposició per enllestir les feines que tenen en marxa –la World Travel Market– per "tancar temes" i fer "la transició tan fàcil com sigui possible".

A l'escrit, el fins ara director de l'ATB afirma que està "convençut que aquesta acusació no tindrà transcendència, perquè hem fet les coses ben fetes, més enllà fins i tot del que marca la legalitat". Muñoz també explica que no està "disposat" a "sotmetre" la seva família, el Govern i ell mateix a un "escarni que, independentment de la veritat, farà de la notícia un motiu d'atac continu".

Tot i que ja circulen alguns rumors que assenyalen Antoni Sansó –assessor de Turisme del vicepresident– com a substitut, fonts del departament que dirigeix Barceló han confirmat a l'ARA Balears que encara no hi ha res decidit. De fet, subratllen que Muñoz continuarà en funcions fins al proper Consell de Direcció de l'ATB, que es realitzarà probablement, assenyalen, després de la World Travel Market, això és entre el 6 i el 8 de novembre. En cas que la situació judicial de Muñoz es complicàs, la directora adjunta de l'ATB, Irene Moya, podria assumir-ne les funcions, també, de manera provisional.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF