Els pressupostos del Consell de Mallorca no inclouen una partida per rescatar el túnel de Sóller

Bonet assegura que la institució té "capacitat financera suficient" per recuperar la infraestructura

El rescat del túnel de Sóller no apareix com a partida específica en els pressupostos del Consell de Mallorca per al 2017. El conseller insular d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, ha afirmat aquest dimecres, durant la roda de premsa per presentar els comptes de la institució, que es deu que l'informe dels tècnics del Consell que ha de decidir quin és el cost del rescat encara no està acabat i no han volgut "llançar-se a la piscina" assignant una quantitat a la partida pressupostària de l'any que ve.

Tot i així, Bonet ha assegurat que el Consell "té capacitat financera més que suficient" per fer front als aproximadament 18 milions d'euros que s'espera que pagui el Consell a l'empresa concessionària un pic s'acabi l'informe. "Hi ha diverses maneres de fer-ho", ha explicat el conseller, qui considera que l' endeutament és "la darreríssima opció" per rescatar el túnel, però podria fer-se perquè la institució està sanejada (de fet, espera tancar el 2017 amb un endeutament inferior al 30%, 78,1 milions d'euros). 

El túnel passaria a ser gratuït, per tant, després de rescatar-lo a través de la despesa corrent, d'inversions afectades d'anys anteriors que no s'hagin posat en marxa o del romanent disponible del superàvit pressupostari, que Bonet espera que "torni a ser alt", ja que es va tancar el 2015 amb 33 milions de superàvit i les previsions per al tancament del 2016 són superiors.

En qualsevol cas, des del Consell assumeixen que el procés de recuperació del túnel serà llarg i, probablement, acabarà als tribunals. En un primer moment, l'empresa valorava en 38 milions d'euros la quantitat que li hauria de pagar la institució insular. Les possibilitats que el govern central ho financi o el Govern balear en posi una part encara estan obertes. El que sí que ha manifestat en nombroses ocasions la consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, és que la seva intenció és que l'únic peatge de l'illa sigui gratuït durant la primavera del 2017.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF