500.000 euros per envestir el pla de rehabilitació dels molins del Pla de Sant Jordi

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma presentaren les línies mestres del projecte als veïns de la zona

500.000 euros per envestir la rehabilitació de 10 molins de cara a l'any que ve. Aquesta és la quantitat de partida del Pla de rehabilitació dels molins del Pla de Sant Jordi que aquest dimecres vespre el Consell de Mallorca i l' Ajuntament de Palma varen presentar als veïnats de la zona.

La presentació del pla a la ciutadania és la primera passa per acabar de definir el projecte. Tot i que ja està prevista la inversió, encara s'ha de decidir en quins molins s'executaran les reformes. En aquest sentit, la institució insular ja ha seleccionat una quinzena d'elements que, per les seves característiques especials, podran ser els primers de ser restaurats.

Així, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el primer tinent de batle de l’Ajuntament de Palma i regidor d’Urbanisme i de Model de Ciutat Antoni Noguera; el regidor dels districtes de Centre, Platja de Palma i Pla de Sant Jordi,  Llorenç Carrió, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, foren els encarregats de presentaren ahir el Pla de rehabilitació de molins als veïnats del Pla de Sant Jordi.

"Aquest pla de xoc no el volem fer sense la gent i els artesans d'aquesta comarca del terme de Palma. Per això el desenvoluparem dialogant amb ells i esperant que també ells hi participin", va indicar Ensenyat. El president va voler remarcar que el pla també es fa pensant en els artesans i empreses de la zona.

Així, el Consell mediarà per tal que no es produeixi una competència deslleial amb la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial de la institució insular.

Miquel Ramis, l'únic restaurador de molins que queda al Pla de Sant Jordi, ha destacat a l'ARA Balears que el pla "és un bon inici per millorar l'aspecte del Pla de Sant Jordi". De totes maneres, Ramis es va mostrar prudent i va destacar que per poder avaluar el pla s'ha de conèixer com es concretarà.

Mecenatge de molins

Aspes de colors corporatius

Per tal de poder desenvolupar el pla, el Consell ha hagut de cercar alternatives per finançar-lo. Una d'elles és el mecenatge de molins

El Consell oferirà a les empreses interessades la possibilitat d'apadrinar un molí per contribuir a la seva restauració. Així, a canvi del mecenatge, les aspes del molí es pintarien amb els colors corporatius de l'empresa.  Una mesura que El Pi de Palma ha criticat.

A banda de cercar finançament per poder desenvolupar el Pla, una altra de les preocupacions del Consell és assegurar una utilitat per als molins per tal que no tornin a caure en desús. Així, Kika Coll va destacar que "cercam maneres per tal que els molins puguin ser generadors d'energia elèctrica o siguin inclosos en grans rutes molinològiques d'abast europeu".

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF