EMPRENEM
Balears 25/02/2017

Un ecosistema d’emprenedoria local amb arrels internacionals

Mallorca Startups aglutina 650 emprenedors, petites empreses, inversors i entitats dedicades a potenciar el ‘networking’ i a difondre el coneixement

i
Enric Culat
5 min

Fins a quin punt és possible vincular l’esforç, el talent i la innovació a un estil de vida propi de Mallorca? La nostra illa seria capaç de generar, per si mateixa, un ecosistema particular d’emprenedoria, influït pels efectes del turisme i el know how que hi poguessin aportar els empresaris procedents de l’estranger i que haguessin decidit impulsar una start-up des de Mallorca? En els darrers anys han arribat a l’illa molts emprenedors convençuts que viure enmig del Mediterrani pot representar no una oportunitat, sinó un premi a l’esforç, a la creativitat i a la persistència. I amb l’avantatge que no cal viure tot l’any aquí, basta passar-hi una temporada, perquè una empresa tecnològica, per exemple, es pot dur des de qualsevol lloc del món per competir amb tot el món. Mallorca és molt més que un bon lloc, és l’escenari perfecte per donar a la innovació el valor afegit que implica una manera de viure ‘diferent’, illenca, que combina sacrifici, tenacitat i il·lusió, però també per gaudir de la comoditat i de l’atractiu d’un entorn tan privilegiat com aquest.

Mallorca Startups és una associació que agrupa noves empreses de l’illa dedicades a innovar i creada amb l’objectiu específic d’escurçar distàncies entre emprenedors locals i internacionals, de posar en contacte les start-up amb mentors i inversors, establir sinergies i compartir coneixements entre tots. L’associació va néixer el març de 2016 i en un any ha passat d’una trentena de membres a 650, la majoria emprenedors, però també moltes start-up de recent creació i empreses que presten serveis a emprenedors, consultories, inversors, bussines angels, mentors, advocats, entitats, espais de coworking, etc. Dels 650 associats, aproximadament la meitat són emprenedors locals, mallorquins, balears i espanyols, mentre que l’altra meitat són alemanys, anglesos, danesos, sud-africans i d’altres nacionalitats. Cap dels cinc fundadors de Mallorca Startups no és d’aquí -Gerry Haag, Gesine Haag, Wieland Lindenthal, Chris Bolz i Fabian Roschig-, però tots ells un dia van decidir establir-se a Mallorca per crear la seva pròpia empresa i apostar per la innovació. Amb el temps, però, es van adonar que sempre eren els mateixos. Calia posar-hi remei i expandir-se, en els àmbits local i internacional. Per això, van crear l’associació, “per donar cabuda a tothom que vulgui sustentar en l’emprenedoria que es fa a Mallorca, sigui d’on sigui”, hi insisteix Fabian Roschig sobre aquest punt.

Amb la finalitat de compartir interessos i divulgar les seves activitats, a Mallorca Startups van crear un blog que a poc a poc va anar evolucionant en una pàgina web, avui ja molt desenvolupada, en la qual es poden trobar contactes d’empreses, esdeveniments, notícies i trobades d’interès per als emprenedors residents a Mallorca. Així, en aquesta plataforma hi ha informació d’ start-up com Geniuzz, 2GN, Doctor eBooking, Kaboore, Seabin, PlaySpace, Wibee, The Vrand, Travel Compositor, Portbooker, Karma Klub, Pushtech, Club del Afeitado, Oboradar, Yanpy, Essentialist, FlexiBell, Foodfriends, 1ClicTrips, OCTI, JobMapp, Ventafun, Hotelinking, BookingsXL, You Hotel Star, Ezebee, HundredRooms, Habitissimo, Vinealo, i Viveros en Mallorca. També s’hi poden consultar els serveis de comunitats d’inversors com InnoBAN, Mola i Balearic Investor Club, i espais de coworking com Nidus 39, Wohaby, Palma Activa, Parc Bit i Cómodo. També s’hi troben les activitats vinculades amb la innovació que fan institucions com la UIB, la Cambra de Comerç de Mallorca, l’IDI i l’associació Joves Empresaris.

Fabian Roschig està convençut que “no cal anar a Madrid o a Barcelona per conèixer gent que té les mateixes inquietuds que nosaltres i compartir coneixements; ho tenim tot aquí, a l’abast”. Per això, Mallorca Startups organitza trobades bimensuals de networking, sempre a un indret diferent de l’illa. El proper encontre serà el 29 de març i tindrà un lema, ‘Building a business: Hard work; fun; excitement’ (Construir un negoci: treball dur, diversió, emoció), i es farà a The Boat House, al passeig Marítim de Palma, amb la participació de Luis Martín, un dels Business Angels de més renom de tot Espanya, i altres inversors privats molt coneguts d’Europa. L’objectiu d’aquesta trobada serà, per un costat, aprendre el que aquests experts contaran sobre “els factors d’èxit” de les start-up, i per altra banda, crear nous vincles entre la comunitat local, els inversors i els empresaris estrangers. Gerry Haag, exdirector d’Amazon Alemanya i ara membre de la junta directiva de Mallorca Startups, opina que “és fonamental mesclar el talent local amb el know how internacional i crear noves connexions entre emprenedors i mentors per fomentar un entorn d’èxit per a les start-up de l’illa i posicionar Mallorca com un punt internacional d’atracció de talent, ideal per emprendre”.

En els mesos que no hi ha trobades de networking l’associació organitza activitats d’oci, d’esport o sortides per estar en contacte amb la natura, per exemple a través de passejades fins al castell d’Alaró o a la Trapa, entre d’altres. La propera activitat podria ser un curs de surf o d’escalada. Aquestes sortides per la muntanya o per practicar esport a l’aire lliure “faciliten l’amistat, les relacions, l’intercanvi i, per descomptat, els negocis; són molt més efectives que consultar la xarxa de LinkedIn”, somriu Roschig.

Respecte de les necessitats de l’associació, els fundadors de Mallorca Startups recalquen que fins ara s’han arreglat i han crescut sense cap ajut econòmic, només gràcies als seus propis recursos. No obstant això, i amb vista al futur, pensen que els caldran patrocinadors per sufragar les seves activitats, ja que cada cop n’organitzen més. “Ha arribat el moment que ens prenguin seriosament; per això, volem estrènyer relacions amb entitats i institucions de l’illa”, apunta Roschig, que avança la celebració d’una trobada que justament tindrà lloc la propera setmana amb Josep Lluís Pons, director general d’Innovació i Recerca de la CAIB, per tractar d’establir fórmules de col·laboració i conèixer el punt de vista de l’Administració autonòmica a l’hora de dinamitzar l’ecosistema de les start-up de Balears. “Ens agradaria molt que les institucions vinguessin als esdeveniments que organitzam; no podem anar per separat. Nosaltres sempre tractam d’integrar-hi tothom, però la veritat és que costa molt que la gent es mobilitzi; no pot ser que sempre siguem els mateixos, ens hauríem de barrejar perquè ens necessitam tots”, opina aquest emprenedor de l’associació Mallorca Startups, que, a més, té altres projectes professionals en marxa a JobMapp i BookingsXL.

Des d’un punt de vista més global, les start-up de Mallorca necessiten sobretot trobar finançament, en primer lloc, i mentors que d’alguna manera guiïn els passos dels emprenedors que comencen, per ajudar-los a fer les primeres passes en la direcció més correcta i evitar així errors innecessaris. Les empreses més consolidades integrades a Mallorca Startups, per exemple Habitissimo i Hundredrooms, ja estan ajudant les més inexpertes que acaben d’entrar a l’associació. “Hem de canviar la mentalitat, aprendre els uns dels altres i intercanviar idees, perquè compartir és fonamental i així tots en podríem treure. Encara hi ha massa gent que no surt de la seva oficina”, remarca Roschig. Per als que decideixin sortir-ne, hi ha un ventall d’activitats i projectes per consultar a http://mallorcastartups.com/.

stats