La decisió política sobre la Feixina, pendent del PSIB

Els socialistes estan "profundament en desacord" amb l'informe tècnic sobre el monòlit, però encara no han definit el vot que emetran dimarts

Els socialistes seran la clau a l'hora de decidir si el proper dimarts s'avala l'informe de la ponència tècnica sobre la Feixina o no. Tot i que s'han mostrat en "absolut desacord" amb la decisió de declarar el monòlit Bé Catalogat, encara no han determinat el seu vot

La consellera Lorena Oliver ha dit que "amb una decisió tan dividida el tema no queda gens clar i el grup socialista no comparteix la resolució adoptada". Tot i no haver pres una decisió política respecte de la comissió de dimarts, critiquen que la decisió tècnica "no reuneix la unanimitat que creim que és necessària en un tema tan important".

Pel que fa als ecosobiranistes, des de MÉS han reiterat el seu "compromís polític de no votar en cap cas cap tipus de protecció en el monòlit feixista de la Feixina", amb paraules del conseller Lluís Apesteguia. Recorden també que el dictamen del 2015 té més solidesa perquè va ser aprovat amb 12 vots a favor, davant els 5 amb els quals es va aprovar la de dimecres passat. 

Els de Podem també coincideixen a assenyalar l'ampli consens aconseguit en l'informe del 2015 i creuen que haver obtingut més abstencions que vots "no és una bona carta de presentació" per a l'informe de la ponència tècnica. El conseller Jesús Jurado ha assegurat que des del partit "lamentam aquest dictamen" i que les tres formacions estan "reunides constantment" per trobar la manera de posicionar-se a la comissió de la setmana que ve. 

"La línia política és mantenir la no protecció de la Feixina", ha afirmat Jurado, que també ha explicat que estan estudiant diverses maneres de poder fer-ho. Segons el conseller de Podem, els tres partits estan d'acord amb la no protecció. 

El Pi tampoc no té clar el seu vot per al proper dimarts. Toni Amengual explica que "hem d'estudiar bé l'informe per valorar què passa abans de la votació. Al 2015, la ponència va presentar un informe en un sentit i ara va en un altre. No ho acabam d'entendre". 

Ciutadans, als tribunals si és necessari

La consellera Catalina Serra ha assegurat que des de Ciutadans estan " molt satisfets que els tècnics hagin estat suficientment valents per fer una votació com aquesta després de tota la pressió que han rebut durant els dos darrers anys". Per la formació, amb les actuacions que es van fer al 2011 "per llevar la simbologia" és suficient i no entenen per què "hi ha hagut aquesta polèmica".  Ciutadans votarà a favor de protegir la Feixina el proper dimarts i han assegurat que, "si hem d'anar als tribunals, hi anirem" si la resta de formacions "se salta els informes". 

Per part seva, el conseller del PP Juan Rotger ha assegurat que donaran "suport a la decisió de la ponència tècnica", ja que "aquest monument ha de representar tota la ciutadania", a més de tenir "suficients valors patrimonials com per ser preservat dins el patrimoni cultural de l'Ajuntament de Palma".

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF