El Consell de Mallorca queda tot sol en l'intent d'esbucar el monument de la Feixina

La Ponència Tècnica de Patrimoni Històric reconeix que té valors patrimonials suficients per ser declarada Bé Catalogat d'Interès Insular

El Consell de Mallorca queda tot sol en l'intent d'esbucar el monument de la Feixina. Així ha quedat evidenciat a la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric, que ha proposat la protecció del monument com a Bé Catalogat d'Interès Insular basant-se en un informe jurídic elaborat pel cap de servei de Patrimoni del Consell insular, Miquel Barceló.

A la votació, hi ha hagut cinc vots a favor de protegir el monument. Són els d'ARCA, Arquitectes tècnics, el Bisbat, la Secretaria de Ponència Tècnica i el cap de servei de Patrimoni Històric. També hi ha hagut sis abstencions: el Col·legi d'Arquitectes, la secció d'arqueòlegs, la lletrada del Consell i tres tècnics de Patrimoni. Només hi ha hagut una votació en contra, la de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. És a dir, aquesta decisió ha tirat endavant amb menys de la meitat dels vots totals.

Ara per ara, aquesta posició no és vinculant. Es tracta d'una proposta de la Ponència Tècnica, i no dels tècnics del Consell. El proper dimarts arribarà a la Comissió Insular de Patrimoni, on hi ha representació política, i hauran de decidir si s'eleva aquesta proposta al ple del Consell, que és l'òrgan amb la darrera paraula dins qualsevol procediment de bé catalogat.

Memòria Històrica critica Barceló per "coaccionar" els tècnics

La portaveu de Memòria Històrica de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha advertit que Barceló "ha coaccionat els tècnics" dient que només es podia votar favorablement a la protecció del monument o amb abstencions. A més, Oliver ha explicat a l'ARA Balears que aquest dimarts es va entrar en registre una recusació contra aquesta persona, de manera que hauria de quedar deshabilitada per presidir la mesa de la ponència. Ara bé, aquest fet no ha estat així i el secretari del Consell no s'hi ha pronunciat.

Oliver ha recordat que aquest resultat no és vinculant i que " esperam una decisió política valenta" dels polítics una vegada arribi a Comissió. Ha reiterat que "el tema dels drets humans" i "l'atemptat a la memòria de les víctimes innocents" és "molt superior al tema artístic". "Si hem d'anar als tribunals, hi anirem", ha sentenciat. Tot plegat, esperant que els polítics es mantinguin en la primera decisió que varen prendre.

Podem titlla de "covarda" la decisió i el PP la celebra

Podem creu que la decisió que s'ha adoptat és "covarda" i que "s'escuda en uns suposats valors patrimonials". De la mateixa manera, opinen que "aquesta decisió menysprea la memòria de milers de persones i famílies represaliades pel franquisme, i això és motiu suficient per continuar  donant batalla".

El partit morat ha enviat un comunicat en què assegura que "l'excusa dels valors patrimonials no sembla suficient" i que "seria el mateix que intentar defensar el Valle de los Caídos pel seu valor patrimonial".

Per part seva, el PP de Palma no ha tardat a celebrar l'opció. La seva portaveu, Marga Duran, ha dit que es tracta d'un "triomf del sentit comú davant la imposició i les decisions unilaterals de l'equip de govern de Cort".

ARCA treu pit pels resultats

L'associació ARCA ha tret pit del resultat votat a la Ponència i ha manifestat " satisfacció". En aquest sentit, ha expressat a través d'un comunicat que el monument "té valors patrimonials suficients per ser declarat Bé Catalogat d'Interès Insular, com defensa ARCA des del primer moment".

L'associació diu que "esperam que sigui una passa definitiva per tancar un debat estèril i innecessari en contra del patrimoni". Acusen l'Ajuntament de Palma, que ha fet les passes per tomar el monument, de tenir un "paper destructor".

'La Feixina sí que tomba' critica la "falta de contundència" dels polítics

"No ens sorprèn", ha dit el portaveu de la plataforma 'La Feixina sí que tomba', Fréderic Guillem, després que transcendís la notícia. "A l'Estat ens governa un partit que encara es preocupa més de condecorar amb doblers públics elements relacionats amb el franquisme", afegeix. Igualment, considera que "als partits polítics de les Illes els ha faltat contundència a l'hora de veritablement defensar la justícia, la memòria i la reparació de les víctimes del feixisme", indica.

Amb tot, el portaveu considera que, per moltes lleis que aprovin, " no és possible defensar un monument a una massacre de la població civil", puntualitza. "Continuarem lluitant per fer desaparèixer la cultura feixista de la nostra societat", conclou.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF