Serveis Socials

Presentat el projecte arquitectònic de la futura residència de Marratxí

Domus, de l'arquitecte Santi Vives, ha estat la proposta guanyadora del concurs, que estava dotat amb un premi de 15.000 euros

Aquest dimecres s'ha donat a conèixer el projecte arquitectònic de la futura residència per a persones dependents que s'ubicarà a Marratxí. Domus ha estat la proposta guanyadora del concurs que el Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Marratxí varen decidir posar en marxa per tal de redactar el projecte arquitectònic d'aquesta residència, que tindrà una capacitat aproximada de 100 places.

Les propostes arquitectòniques del concurs s’havien d’ajustar a les característiques d’una residència per a persones amb dependència, així que el disseny, l’organització del programa i l’elecció dels sistemes de construcció i instal·lacions han de donar resposta a la mobilitat i la seguretat dels usuaris i al seu dret a l’autonomia. Un altre requisit era que el projecte ha de ser sostenible en la gestió de recursos d’aigua, energia, materials i residus, a fi que la residència tingui el menor impacte ambiental possible, considerant l’entorn en què estarà ubicada.

Domus, el projecte guanyador, ha obtingut 90 de 100 punts, seguit de Pine i Ca Nostra, que n'han obtingut 80. La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha destacat la gran participació que ha tingut el concurs –67 propostes arquitectòniques d'arreu d'Europa–, que estava dotat amb un premi de 15.000 euros per al guanyador. En aquest sentit, Nacho Salas, president de la demarcació de Mallorca del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, ha defensat la figura dels concursos perquè “dona garanties que sortirà un bon projecte” i ha assegurat que es tracta d'un bon projecte que s'integra molt bé al paisatge. Per part seva, Javier de Juan, vicepresident de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, ha mostrat satisfacció pel resultat final del projecte, tant pel que fa a l'arquitectura com a la funcionalitat, ja que “ens permetrà desenvolupar el nostre model d'atenció”.

Santiago ha recordat que la construcció d'aquesta residència és un “exemple de col·laboració institucional”, ja que els terrenys han estat cedits per l' Ajuntament de Marratxí, i està cofinançat al 50% entre el Govern i el Consell de Mallorca. La consellera ha explicat que s'espera que les obres, que tindran una durada aproximada de 18 mesos i un cost aproximat de 8,5 milions d'euros, puguin començar al març de l'any que ve i, per tant, la residència estaria acabada el 2019. Un cop construïda, serà gestionada pel Consell de Mallorca i el manteniment anirà a càrrec del Govern i del Consell de Mallorca. El vicepresident de l'IMAS ha apuntat també que es preveu la contractació d'un centenar de professionals.

Per part seva, el batle de Marratxí, Joan Francesc Miralles, ha assenyalat que es tracta d'un projecte “estrella i imprescindible per al nostre territori” i ha destacat la ubicació “en un entorn molt agradable”. A més, ha anunciat que l'Ajuntament adquirirà una falca verda per donar més espai verd a l'entorn de la residència.

El projecte Domus, encapçalat per l'arquitecte Santi Vives, preveu la construcció d'un edifici horitzontal i compacte estructurat al voltant de quatre patis interiors. “Aquests patis permeten organitzar i personalitzar cada un dels grups dormitoris que es demanen”, ha explicat Vives. La residència tindrà una planta baixa i un primer pis, i una petita planta subterrània on s'ubicarien els serveis comuns i les cuines. El material utilitzat per l'exterior serà el marès i les finestres de les habitacions s'agruparan en quatre per fer una composició vertical com a contrapunt de l'horitzontalitat de l'edifici.

Nacho Salas, president de la demarcació de Mallorca del Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears, ha ressaltat la dificultat del projecte per la quantitat de condicionants, entre d'altres, el terreny. En aquest sentit, Vives ha explicat que han aprofitat el lleuger pendent del terreny per situar l'entrada en un punt intermedi, de manera que “l'accés directe és a peu pla i ajuda a la lectura i la comprensió de l'espai”. Vives ha afegit que, per l'experiència d'altres projectes de residència, han tingut molt en compte l'equilibri entre el disseny i la funcionalitat i han procurat que l'edifici "respongués de manera serena amb l'entorn". 

EDICIÓ PAPER 22/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF