Armengol portarà a la conferència de presidents el treball dut a terme amb Catalunya

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha reunit amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha afirmat aquest dijous, en la trobada bilateral amb el president de Catalunya, Carles Puigdemont, que acudirà a la conferència de presidents autonòmics únicament com a representant de la seva comunitat, però entre les seves propostes aportarà el treball sobre finançament realitzat juntament amb la Generalitat de Catalunya, en què Puigdemont no hi assistirà a la cita.

Armengol ha assegurat que li encantaria que Puigdemont assistís a la trobada, però ha dit que respecta la seva decisió de no fer-ho.

La presidenta balear ha detallat que el Govern treballa sobre el model de finançament amb comunitats que tenen "problemàtiques similars", entre les quals ha citat el País Valencià, Catalunya, les Canàries o Múrcia. Amb Catalunya, ha remarcat que coincideixen en l'elevat "esforç fiscal" i ha recordat que comparteixen un grup de treball, coordinat per l'economista Guillem López Casasnovas, per elaborar propostes sobre un nou model de finançament autonòmic. En aquest sentit, Armengol ha avançat que acudirà a la conferència per explicar els postulats que està treballant l'Executiu balear, entre els quals, ha dit, "el document que s'està elaborant per part del grup d'experts que tenim conjuntament amb el govern català".

La dirigent socialista ha subratllat que no comparteix l'ideari de Puigdemont, perquè ella és "una federalista" que pensa que ha d'estar en tots els fòrums de l'Estat per poder denunciar "situacions clarament injustes" que afecten al seu territori, però ha manifestat "respecte" per la decisió del president català de no assistir a la reunió multilateral.

Davant la pregunta de si actuarà com a portaveu de Catalunya davant l'absència de Puigdemont en la conferència, Armengol ha deixat clar que anirà solament com a "presidenta de les Illes Balears" per defensar els interessos dels ciutadans illencs.

El president de la Generalitat ha argumentat, un cop més, la seva decisió de no assistir a la conferència al·legant que moltes de les 46 peticions que li va traslladar a Mariano Rajoy quan es van reunir són conseqüència d'incompliments d'acords adoptats en fòrums d'aquest tipus. "Què ens estan dient? Que hi hem d'anar per acumular més incompliments per part de l'Estat?", ha preguntat.

Tanmateix, Puigdemont ha assegurat que el govern català "no renunciarà a cap dels euros que pertoquen als ciutadans de Catalunya".

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF