Balears 26/07/2016

Constituïda la Comissió bilateral Balears-Catalunya per millorar el finançament

La primera sessió, duita a terme a Barcelona, se centra en les balances fiscals

Ara Balears
3 min
La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, atenent els mitjans catalans després de la reunió.

PalmaLa Comissió bilateral per la millora de les relacions fiscals i financeres amb l'Estat ha duit a terme, aquest capvespre, la primera reunió a Barcelona, dos mesos després que l'anunciassin els presidents d'ambdues comunitats, Francina Armengol i Carles Puigdemont.

La reunió inaugural ha estat encapçalada pel coordinador, Guillem López-Casasnovas. La resta de la Comissió la componen la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera; el vicepresident català, Oriol Junqueras; el director general de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió; el secretari d'Economia català, Pere Aragonès; el secretari català d'Hisenda, Lluís Salvadó, i Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació.

Cladera ha valorat “la utilitat que té fer feina en comú per al benefici d’ambdues comunitats” i ha recordat que les conclusions que es puguin extreure de les diferents sessions de feina han de servir “per millorar la nostra situació respecte de l’Estat per allò que pertoca al finançament, la gestió tributària”. Cladera també ha destacat que la Comissió està “oberta” a la participació d’altres comunitats com el País Valencià, amb qui el Govern ha signat un document de col·laboració mútua.

Cladera ha insistit en el fet que “és necessari unir forces i arribar a acords de base que ens facin més forts” i que justifiquen la formació de comissions com la iniciada aquest dimarts.

Pla de feina

La Comissió bilateral es desplegarà en tres grups de treball, el primer dels quals, dedicat a balances fiscals i finançament, entre d’altres temes, ha mantingut la primera sessió, aquest dimarts, a Barcelona. En aquesta sessió s’han posat les bases per a l’elaboració de propostes de feina, a partir de l’anàlisi de les recents xifres de liquidació definitiva del Sistema de Finançament Autonòmic de 2014, i la seva evolució conjunta des de la darrera reforma, el 2009.

També en l’horitzó de feina d’aquest primer grup d’estudi es troba l’anàlisi de variables i simulacions sobre el funcionament del sistema amb un augment de l’autonomia fiscal de les comunitats autònomes. En el mateix àmbit d’estudi es troba el projecte de càlcul real de balances fiscals de Catalunya i Balears, a través del sistema de càrrega benefici i de flux monetari, per anualitats posteriors a la de 2012, darrera de les ofertes pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

Altres temes damunt la taula de la sessió han estat les propostes balears per a la condonació del deute públic que les comunitats mantenen amb l’Estat, a propòsit de l’acolliment als mecanismes de liquiditat de l’Estat oferts a partir de 2012. “Un deute que ens ofega la capacitat de posar en marxa més polítiques públiques”, segons ha declarat Cladera.

Els integrants d’aquest grup de feina, per part de Balears, han estat el ja esmentat Joan Carrió, a més de l’economista Miquel Serra i del professor universitari i exdirector general de Pressuposts del Govern Antoni Costa, qui no ha participat en la sessió d’aquest dimarts. De la banda de la Generalitat, els experts en referència a balances fiscals i finançament són Anna Tarrach, directora general de Pressupostos; Marta Espasa, directora general de Tributs i Joc, i Montserrat Bassols, subdirectora general de Finançament Autonòmic.

Cladera ha remarcat l’objectiu final de “poder posar fi a la situació d’infrafinançament històric de les Illes Balears, aprofitant els punts en comú que tenim amb Catalunya, i l’experiència i el coneixement de Guillem López Casasnovas”.

stats