Catalunya renuncia a liderar un front comú amb Balears per reclamar un millor finançament

El corredor mediterrani serà la principal reivindicació de l'eix Barcelona-Palma-València

Els presidents de Balears i Catalunya han celebrat el " retorn a la normalitat" de les relacions bilaterals simbolitzada pel  nou reingrés de l'arxipèlag a l' Institut Ramon Llull. El president català, Carles Puigdemont, ha aterrat a Palma, aquest divendres, per signar l'acord i ha mantingut una trobada amb la presidenta, Francina Armengol.

Puigdemont ha celebrat la “voluntat de reentesa i retrobada” i ha convidat Armengol a visitar Barcelona en la línea del que ha batejat com a “estrategia de la normalitat”. El president català, que es va reunir amb l’homòleg valencià, Ximo Puig, aquest dimecres passat, ha situat el corredor mediterrani com a principal tema de reivindicació comuna davant Madrid. “És un eix de prosperitat que ha estat abandonat per l’Estat espanyol”, ha dit.

Pel que fa al nou model de finançament, ambdues comunitats mantindran una "col·laboració tècnica" si bé Puigdemont ja ha advertit que, en aquest tema, es mantindrà més al marge de l'habitual. "Políticament, no ens pertoca. No volem liderar el debat de la reforma del finançament. Ho hem fet en el passat i no ha anat bé", ha reconegut. "El millor finançament es diu Estat independent", ha afegit subratllant les prioritats del seu Govern. Amb tot, ha insistit que "tècnicament" els interessa estar a la taula de negociacions perquè "tenim la voluntat d'exigir el darrer cèntim del que ens pertoca". En aquest sentit, Puigdemont i Armengol han acordat crear un grup de treball conjunt que liderarà l'economista menorquí expert en balances fiscals, Guillem López- Casasnovas.

Armengol no ha volgut entrar a valorar el projecte independentista català ni ha volgut marcar línies vermelles pel que fa el grau de col·laboració entre ambdós governs. "Hem de fugir de la crispació", s'ha limitat a dir.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF