Societat 12/08/2017

Miquel Salamanca i Salamanca: “El canvi climàtic ja és aquí”

Andreu Majoral
4 min
Miquel Salamanca i Salamanca: “El canvi climàtic 
 Ja és aquí”

PalmaDijous passat la DO Pla i Llevant de Mallorca va donar el sus simbòlic a la verema 2017 a les vinyes d’Es Fangar. Els protagonistes foren els homes del temps Miquel Salamanca (IB3) i Martin Barreiro (TVE), elegits veremadors d’honor de la DO, i ens obsequiaren amb una baixada de temperatures i una bona pluja que refrescà l’ambient. Miquel Salamanca i Salamanca és un home del temps xerrador, rialler, il·lusionat per la distinció, molt actiu a les xarxes socials i ben aviat, a partir del setembre, el tornarem a veure al programa d’IB3 Meteo, temps i Natura explicant de manera didàctica i entretinguda allò més bàsic per a la vida.

Sou conscient que els homes del temps són molt importants per a la gent que es dedica a la pagesia?

Sempre tens un ‘feedback’ quan ets home del temps. Avui en dia a través de les xarxes socials, amb el públic més jove... Però el millor torcebraç era quan rebies fotografies o preguntes a través del correu electrònic i la majoria de gent et preguntava per temes agrícoles: quan hi haurà gelades, si plourà molt o poc, sobre la calor, “escolta... és que he de sembrar, collir” i sobretot moltíssima gent pel tema de la patata a sa Pobla.

També els viticultors, que aquests mesos estan pendents de les previsions...

Ho sé i, a més, és un dels sectors que més haurien de mirar el temps que farà perquè la maduració dels raïms és molt sensible als canvis de temperatura i tenint en compte que hi ha una cosa que es diu canvi climàtic, que cada vegada els estius s’assemblaran més a això que patim enguany, calorades que poden fer variar la maduració... També és cert que les condicions microclimàtiques de Mallorca no les sabem mai, ja que hauríem de viure en aquella quarterada de vinya en concret per saber les condicions que hi ha, però sí que coneixem les condicions que hi haurà en context i són les que explicam. Els pagesos haurien de tenir-hi un esment especial, una mica més enllà del que podem dir nosaltres.

El canvi climàtic preocupa, com ho veis vós i com ens pot afectar?

El canvi climàtic no és una cosa per venir, és una cosa que tenim. El clima ja ha canviat i es nota, ho notam tots. Acabam de passar una setmana que no havíem tingut mai, mai durant una setmana havia fet tanta calor i això és l’escenari. Cada vegada aquestes onades de calor són més intenses, abans s’espaiaven una mica més, ara s’han reduït i el clima canviarà més en el futur, però s’ha d’anar molt alerta amb aquestes previsions catastrofistes perquè són contradictòries. Tots són estudis científics, però depèn molt del model que s’apliqui. Jo em fiaria només d’aquells que són els oficials de l’IPCC (organisme encarregat del canvi climàtic) i ens parlen de 1,5ºC i 2ºC, aquest escalfament a finals de segle. El que passa és que, si no en feim cas, pot ser que l’escalfament sigui superior. Hi ha un altre aspecte, que és el patró de precipitacions, i aquí a Balears és més mal de detectar el canvi, però s’espera que les sequeres siguin més intenses i que els temporals de pluges també ho siguin. Hem d’esperar uns estius amb puntes més càlides, però sobretot hiverns més suaus i precipitacions molt irregulars.

Hi ha una gran quantitat d’aplicacions mòbils sobre meteorologia. És per por de ser substituït per una màquina que sou tan actiu a les xarxes socials?

Esper que no passi, ja que és molt important que una persona et conti el temps perquè una aplicació només et posa un context general. Si tu li dius que vius a tal lloc, et farà una mitjana que calcularà i més enllà de 24 o 48 hores el càlcul magreja per dir-ho d’una manera planera. Jo ho puc contar d’una manera que entendràs millor. Per cert, aquestes aplicacions són un producte de màrqueting, al darrere hi ha grans companyies dedicades al món de la meteorologia, tard o prest acabaràs picant-hi i compraràs una aplicació de pagament o un servei més precís.

Explicar el temps és divulgació científica, com ho feis per tenir tanta audiència?

Depèn de com ho contem i de la bona feina darrere les càmeres -hi ha realitzadors, tècnics, grafistes, càmeres, redactors, etcètera. Per fer una cosa científica hi ha treball d’investigació, després s’ha d’aprendre i finalment comunicar-ho. Si alguna d’aquestes fases falla, el resultat és dolent. El que veis és la darrera, però n’hi ha dues de prèvies que són essencials.

I amb aquestes calorades quin vi us agrada més beure?

Contràriament a allò que pugui parèixer, a mi el vi negre sempre m’ha agradat més que els blancs o els rosats. Evidentment a l’estiu no el prenc a temperatura ambient, el pos dins una gelera per tenir la temperatura adequada. Jo sé quin vi m’agrada, però no sé quin està de moda. Vaig comprant botelles i si hi ha una marca que m’agrada no deix de comprar-la, cerc que facin bona olor, que siguin afruitats, que sigui un vi agradable de beure i que no raspi a la boca. A mesura que em faig vell m’agrada descobrir altres varietats que no siguin les clàssiques cabernet i merlot. He anat descobrint vinaters que fan vins molt bons amb varietats poc comercials i Mallorca és un lloc ple de varietats poc conegudes.

Vi recomanat per l’entrevistat: Cornet de Cooperativa Malvasia de Banyalbufar

Contràriament als gusts que he explicat, recoman un blanc per nostàlgia d’infantesa i de paisatge: una malvasia de Banyalbufar, ja que tenc relació amb el poble. Mon pare hi tenia una barca, anava molt a pescar a sa Pedra de s’Ase i jo de petit vaig descobrir un vi que anomenaven ‘melvasia’. I de petit sentir mel, no poder-ne beure i veure aquell guster que passaven a ca nostra... Quan em vaig fer gran vaig descobrir aquesta varietat i sempre tenc aquest record. Recoman Cornet perquè és un vi que m’agrada, és un dels blancs que pas gust de beure.

stats