Publicitat
Publicitat

Un banc de terres a Manacor per millorar foravila i l’economia familiar

L’Ajuntament i Xarxa M posen en marxa un sistema cooperatiu per incentivar el cultiu de la terra a petita escala

Tots els que tenen un tros de terra fèrtil i volen cuidar-lo però no poden i també tots els que volen sembrar però no tenen terra per fer-ho, ja no tenen excuses. El nou Banc de Terres que han posat en marxa l’Ajuntament de Manacor i la cooperativa d’intercanvi Xarxa M pretén promoure l’economia local, augmentar la superfície agrícola cultivada i ajudar les famílies a omplir el rebost amb fruites i verdures de temporada recollides del seu propi hort.

Un banc de terres consisteix en una base de dades de propietaris de terrenys agrícoles interessats a trobar persones que vulguin treballar-les. A Manacor, però, a més d’aquesta finalitat pràctica, “el projecte s’ha volgut vincular a la formació dels nous pagesos i per això paral·lelament al banc de terres hem posat en marxa tallers d’agricultura ecològica oberts a tothom”, explica el regidor de Serveis Socials, Roberto Flores. D’aquesta manera, encara que no tinguin terres en propietat, els nous agricultors podran posar en pràctica tot el que hauran après i, a més, comptaran amb l’ajuda d’un tècnic municipal que seguirà tot el procés.

Actualment la cooperativa Xarxa M ja ha facilitat terres a dos grups de nous pagesos de Manacor.   “Tenim dues finques en marxa, en un cas els propietaris han cedit tots els   terrenys a canvi del manteniment del tros de terra i en l’altre cas el propietari ha   decidit compartir una part de la finca i l’amo i el pagès s’ajuden   mútuament”, explica Nina Furgol en nom de Xarxa M. D’aquesta manera, la tasca de la cooperativa d’intercanvi consisteix a “ajudar a posar d’acord els propietaris i els que volen conrear la terra seguint criteris de proximitat o tenint en compte els interessos comuns perquè tot resulti fàcil per a les dues parts i el procés acabi amb l’èxit que suposa una bona collita”,afegeix Furgol. Per tant, no hi ha cap regla a l’hora de formalitzar els contractes privats entre propietaris i pagesos, “es tracta deposar-se d’acord, sense cap altre límit”, apunten des de la cooperativa d’intercanvi.

El projecte compta amb el suport dels departaments de Medi Ambient i de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manacor i des del consistori volen deixar clar que “aquest no és un programa dirigit exclusivament a persones que ho passen malament, sinó que pretén aportar una petita solució a les necessitats que hem detectat en el conjunt de la societat”, explica la coordinadora dels Serveis Socials manacorins, Xisca Dalmau. Amb tot, Dalmau apuntà que “en un moment en què, per exemple, les condicions de feina que ofereix el sector turístic ja no permeten sostenir econòmicament una família, aquest projecte pot despertar vocacions de pagès, motivar les persones desocupades i fer més sostenible el nostre municipi”.

Actualment s’està treballant en el registre de terres i en la llista de demandants de finques per a cultivar. Tots els interessats poden obtenir informació o inscriure’s en els registres cada dimecres i divendres migdia al nou Centre Social Cooperatiu s’Hivernacle, situat al número 23 del carrer Antoni Pasqual.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF